Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Industriläraren Mikael Rönnberg med eleverna Sebastian Granberg och Maja Andersson, båda från Storuman. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

”Lycksele har klarat sig ganska bra trots allt”

Yrkesprogrammen på Tannbergsskolan i Lycksele har få sökande, men läraren Mikael Rönnberg på industriprogrammet känner sig ganska lugn.
– Vi har ett bra programråd och bra kontakt med företagen, säger han.

LYCKSELE · Published apr 16, 2019 at 07:10

Det var i slutet av mars som nyheten att Tannbergsskolan stänger intaget till några av sina yrkesprogram kom. Anledningen var få sökande. Industriprogrammet var ett av dem som låg under gränsen med färre än fem sökande, men som har fått klartecken att fortsätta till hösten.

– Jag tror att många inte vet vad det är, svarar läraren Mikael Rönnberg på frågan varför programmet har så få sökande.

En annan orsak kan vara att det inte automatiskt ger högskolebehörighet, tror Rönnberg. Det kräver ytterligare två ämnen, som går att läsa på skoltid.

På industriprogrammet, med inriktningarna underhållsmekaniker, svetsare och CNC-operatör (svarv), kan eleverna erbjudas lärlingsutbildning och lärlingsanställning. Just nu omfattar det tre elever, men lärlingsanställningen gäller bara CNC.

– En rimlig siffra är att ha cirka 15 procent av eleverna ute som lärlingar, säger Rönnberg och fortsätter:

– Lycksele har klarat sig ganska bra trots allt. Vi har ett bra programråd och bra kontakt med företagen som säger att vi behövs.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...