Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

Lokalt band inleder fest under skolavslutningen

Årets skolavslutningsfest i Lycksele bjuder både på nationella och lokala artister. Bandet som inleder festligheterna på fredag heter Män Från Norr och kommer från Lycksele.

LYCKSELE · Published jun 13, 2019 at 15:15

Det började för ett par år sedan, då Anders Långström, gitarr och sång, Niklas Karlsson, gitarr och Anders Haraldsson, trummor, spelade tillsammans i ett coverband. Nu ingår även Peter Molin, bas, i bandet. Förra sommaren ställde de sig frågan om de skulle vara något annat än ett coverband.

– När man spelar egenskriven musik kan man ställa andra krav än när man är coverband, säger Niklas Karlsson.

Eftersom Anders Långström skrivit låtar sedan tidigare hade bandet eget material att börja jobba med. Den första spelningen med Män Från Norr skedde i vår under marknadslördagen. Den andra på Musikskolan strax före påsk. Den 29 maj spelade bandet på Inlandsbanefestivalens stopp i Lycksele.

– Förut då vi spelade var det fest och party. Det här är något annorlunda. Vi vill få ut vår musik och då blir det en annan målgrupp, säger Anders Långström.

Hans låtar, som mestadels är på svenska, har namn som ”Skogens själ”, ”Vi är pojkarna som vågar” och ”Min älskade mor”.

– Jag är stolt Lyckselebo. Vi måste våga tro på det vi är. Ibland skriver jag mycket i bildspråk, ibland blir det känslor och tankar. Låten ”Min älskade mor” tror jag många kan känna igen sig i, hur det känns att förlora en förälder alldeles för tidigt, säger Långström.

Bandet träffas och spelar ungefär en gång i veckan. De är bokade till slutet av juli och säger att de vill åka ut och spela ännu mer.

– Det är en jätteutmaning att spela egen musik. Vi har inte spelat in någon musik än, men planen är att göra det till hösten, säger Anders.

Män Från Norr har engagerats att spela på skolavslutningsfesten på torget i Lycksele. Emma Vacheva är gästartist på en av låtarna och den sista låten blir en överraskning.

– Jag har skrivit en låt som heter ”Vår vackra stad”. Den är tänkt som en hyllning till Lycksele stad och vi som bor här. Vi ska spela den för första gången på skolavslutningen och gör den tillsammans med Lycksele Manskör, säger Anders Långström och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt. Det är fantastiskt att få göra det här.

Under fredagen kommer även det svenska popfenomenet Svea att kliva upp på scen. Hon är 18 år, har släppt sin första EP och redan hyllats som framtidens artist. Sedan ska dj/producenten Anis Don Demina uppträda. Han är en av Sveriges största Youtubers och har även uppträtt i Melodifestivalen.

Skolavslutningsfesten i Lycksele arrangeras för 16:e året.

Martinsons satsar på lokal avverkningsgrupp

LYCKSELE Inom kort kommer träförädlingsföretaget Martinsons stärka verksamheten i Lycksele genom nyanställning och en egen avverkningsgrupp. – Vi har en stark framtidstro på...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...

Toppresultat för Vilhelminaskola

Vilhelmina Den senaste statistiken från Skolverket visar goda resultat för Malgomajskolan i Vilhelmina. Den visar att 97,6 procent av eleverna på de nationella programmen, som...

”Just nu känns det väldigt positivt”

LYCKSELE Förra veckan satt Lycksele hembygdsgille i krismöte om ekonomin. Den här veckan är tongångarna en annan. – I dag är vi glada, säger ordförande Karin Söderlund.