Söndag 5 april 2020

Lokaltidningen

Eva Björmsjö, verksamhetschef på MB, tillsammans med Mats Dahl och Niklas Karlsson, två av initiativtagarna till marknadsunderhållningen i Lycksele. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Lokala band tar initiativ till marknadsdisco i Lycksele

Efter många års frånvaro uppstår marknadsdiscot på MB i Lycksele igen – i formen av musikpub och nostalgidisco. Initiativtagare är lokala band från orten.
– Vi saknar en scen för Lyckselebanden, säger Mats Dahl, som spelar i Echo-kvintetten.

LYCKSELE · Published feb 9, 2020 at 06:15

Under det många refererar till som MB:s storhetstid, 80- och 90-talet, anordnades det alltid disco på Medborgarhuset i samband med Lycksele marknad.

– Under storhetstiden var det 2 000 personer som kom. Det var både disco och mogendans, minns Mats Dahl.

Redan före jul samlades medlemmar från lokala band i Lycksele för ett möte.

– Vi saknar en scen för Lyckselebanden, så vi frågade om vi skulle dra ihop något, säger Mats Dahl.

Niklas Karlsson, som är engagerad i banden Män Från Norr och Mud Patrol, fyller i:

– Det finns en historik att lokala band gått ihop och tagit en risk för att göra arrangemang under marknaden. Det är i den andan vi gör det. Det här är en nystart och vi får se om det attraherar folk, säger han.

Under årets vintermarknad i Lycksele, som sker i slutet av februari, kommer det därför att bli mycket underhållning på MB. Närmare bestämt två olika satsningar.

Under dagtid på marknadslördagen kommer tre band att spela, Echo-kvintetten, LOGO och The Avan Trio. Arrangemanget är öppet för alla målgrupper och där kommer man även att kunna köpa fika. På lördagskvällen blir det musikpub och nostalgidisco.

– Det blir nostalgidisco i Granen med musik från 70-talet och framåt. Vi försöker också få hit en gästdiscjockey som var med på tiden då det begav sig, säger Mats Dahl.

Nere i källarlokalen Björken blir det musikpub där de lokala livebanden Män Från Norr, LOGO, Mud Patrol och The Edge kommer att spela.

– Jag känner mig väldigt lugn att det kommer folk. Det är en bra tidpunkt på året för ett kulturevent, innan fjällturismen drar igång, säger Niklas Karlsson.

– Vi har fixat ljud, ljus, tekniker, mat och dryck. Man ser hur folk lyser upp i ögonen när man pratar om det här. Vi hoppas att nostalgin ska dra lite folk, säger Mats Dahl.

Att musikpuben och discot blir på just MB var ett självklart val.

– Vi ville vara på MB på grund av historiken. Folk har fantastiska minnen härifrån, säger Dahl.

Nu kvarstår marknadsföring av arrangemanget och initiativtagarna är mycket aktiva på sociala medier.

– Går det här bra kanske det är starten på något nytt, säger Mats Dahl.

Man ser hur folk lyser upp i ögonen när man pratar om det här.

Pensionärer får tips på butiker som kör hem mat

LYCKSELE I Lycksele hjälper kommunen till med att tipsa pensionärer om vilka affärer som kör hem mat till sina kunder. Några timmar per dag står en kommunal servicetelefon öppen...

Biggest loser – en psykisk resa

SORSELE Petra Holmlund stod inför en magsäcksoperation. Det blev Biggest loser istället. – Det är det bästa jag har gjort, säger Petra, som du kan följa i tv-programmet med start...

Rekordstor produktion av vindkraftsel

LÄNET Aldrig förr har vindkraften stått för så stor del av elproduktionen i Sverige som i vinter. Samtidigt ligger priset för elströmmen på rekordlåga nivåer på den nordiska...

Här tillverkas skyddsvisir

LYCKSELE Det är brist på skyddsutrustning mot coronaviruset för personal som arbetar i vården. Företaget TM-konsult i Lycksele har därför på eget initiativ börjat tillverka egna...