Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

André Sandström gick runt och bjöd folk i den långa långa kön till Carolakonserten på godis under Lapplandsveckans 100-årsjubileum förra sommaren. Här tar Clarence och Anna-Maria Jacobson från Holmsund för sig. Den 101:a Lapplandsveckan, som börjar på söndag, flyttar från Husbondliden till internet. Foto: ERIC NORDLUND/ARKIV

Lappis flyttar till nätet

På söndag drar Lapplandsveckan i gång. Men var inte den inställd? Jodå, men inte helt. Den har flyttat från Husbondliden till internet och man har dagliga sändningar hela veckan.
– Det känns ändå bra att vi syns. Nu tar vi avstamp mot framtiden, säger Jörgen Fahlstedt.

HUSBONDLIDEN · Published jun 26, 2020 at 17:15

Den här tiden på året brukar förberedelserna vara i full gång i Husbondliden. Den lilla byn skulle normalt sett stå inför en anstormning av folk. Runt 10 000 personer, ibland pratas det om 15 000, brukar besöka veckan, och på området brukar det stå runt 250 husvagnar.

Ifjol var det extra pådrag, då Lapplandsveckan firade 100 år. Konserten med Carola i Husbondliden, det första avgiftsbelagda evenemanget i veckans historia, gick inför ett utsålt tält. Fullt var det också under jubileumsmötet, då Västerbottens dåvarande landshövding Magdalena Andersson var en av talarna och Daniel Alm, ledare för den svenska pingströrelsen, predikade.

I år ser det annorlunda ut. I år finns inga husvagnar uppställda i Husbondliden och myggen får nöja sig med att ge sig på byborna. Coronapandemin satte stopp för veckan, precis som för så mycket annat, det har Lokaltidningen berättat tidigare.

Hur känns det med ett tomt Husbondliden?

– Lite märkligt förstås, säger Jörgen Fahlstedt, ordförande i Lapplandsveckan och föreståndare för pingstförsamlingen i Lycksele.

– I första skedet, när vi fattat beslutet att ställa in, var det nästan lite chockartat.

Styrelsen kom fram till att det inte var något alternativ att lägga sig platt och inte göra något alls.

– Nej, vi tänkte att "vi satsar i stället"!

Resultatet har blivit ett Lappis som helt och hållet förlagts till nätet och där det tydligt märks att det är flera pingstförsamlingar i norra Sverige som står bakom Lapplandsveckan. Gudstjänst kommer att nätsändas dagligen från söndag till söndag från olika platser, bibelstudium sänds måndag till lördag. Dessutom kan man följa Barnens Lappis och Ung på Lappis via Instagram.

– Alltihop känns väldigt bra. Det är viktigt att det blev något, att intresset hålls vid liv, och de reaktioner vi fått hittills är bara postiva, säger Jörgen Fahlstedt.

Pingstledaren Daniel Alm återkommer för övrigt i år, genom att hålla bibelstudierna 3 och 4 juli samt genom att predika vid avslutningsgudstjänsten, som sänds från Pingstkyrkan i Umeå.

Lapplandsveckan 28 juni-5 juli

  • För första gången på 101 år arrangeras inte Lapplandsveckan i Husbondliden.
  • Den flyttar istället, på grund av corona, till nätet, där det blir dagliga sändningar, inspelade i förväg.
  • Temat under sändningarna är Jesus-orden ”Jag är”, följda av sju olika påståenden om Jesus.
  • Första sändningen, inspelad i Lycksele, är nu på söndag den 28 juni, då medverkar Jörgen Fahlstedt.
  • Övriga sändningar under veckan är inspelade i pingstkyrkorna i Härnösand (29/6), Skellefteå (30/6), Örnsköldsvik (1/7), Boden (2/7), Timrå (3/7), Bygdeå (4/7) och Umeå (5/7).
  • Det blir också studiosamtal i samband med gudstänsterna. De spelas in i Bygdeå. Sändningarna kan ses via TBN Nordic och via Lapplandsveckans hemsida, www.lappis.se.

Källa: www.lappis.se

Hästveckans framtid

LYCKSELE När arrangörerna för Hästveckan inte orkar längre finns det unga nya krafter som är redo att ta över. Haley Nystedt är en av dem och ser fram emot att arrangera en egen...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport