Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Ulf Stefan Winka, från Tärnaby, föreläste för två veckor sedan på Skogsmuseet om Umeå lappmarks historia. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Laisbyn täckte länet

Ulf Stefan Winka har många års erfarenhet av historiesökning. För två veckor sedan föreläste han i Lycksele om Umeå lappmarks historia.
– Lycksele var samlingsplats för samer, säger han.

LYCKSELE · Published maj 21, 2019 at 12:15

Ulf Stefan Winka är projektledare i Sverige för projektet Aktene, där målet är att få igång ett långsiktigt samarbete om samisk kultur mellan Storumans kommun och det samiska centret Sijti Jarnge i Hattfjelldal. I projektet ingår även att utvecka ett samiskt center i Tärnaby.

Winka har sedan 1999 jobbat med historiesökningar i olika EU-projekt och för två veckor sedan deltog han i föreläsningsserien Medvetenskap på Skogsmuseet, där han pratade om Umeå lappmarks historia ur ett samiskt perspektiv.

Enligt en mantalslängd från 1741 bodde 970 personer i det som då kallades Lycksele lappmark. De allra flesta var samer. Föreläsningen tog dock avstamp i mitten av 1500-talet i det som kallades Umeå lappmark.

Samebyn Laisbyn täckte då mycket av dagens Västerbotten och gick även långt in i Norge. När Laisbyn delades upp på 1600-talet bildades samebyarna Gran, Ran och Vapsten.

Efter att kyrkan i Lycksele byggdes 1607 hörde alla samer i dagens Västerbotten dit. Det var där det hölls marknad och man skulle samlas vid ting. Så såg det ut fram till 1648, då Åsele kyrka byggdes.

Det var också i Lycksele man bestämde att det skulle inrättas en skola för samer. Skytteanska skolan såg dagens ljus 1632 och 1686 gick 14 elever från Umbyn, 12 från Åsele lappmark och två från Vapsten där.

– Lycksele var samlingsplats för samer. I en dombok från 11 januari 1699 kan man till exempel se att alla nämndemän var samer. Det var bara domaren som kom utifrån, säger Ulf Stefan Winka.

På 1800-talet kom fler och fler nybyggare till markerna, vilket gjorde att många samer flyttade västerut eller själva blev nybyggare.

Medvetenskap arrangeras av Gammplatsen, Skogsmuseet, Lycksele Sameförening och Hembygdsgillet.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Brist på trafiklärare – väntan på körlektioner blir lång

Vilhelmina/Länet Många trafikskolor i länet har det tufft att hitta lärare, vilket leder till att eleverna får vänta flera veckor på att boka körlektioner. "Det är inte alls bra".

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

Låg moms – men inte för allt

Länet Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny...