Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Kvarlevorna återbördade till sin rätta viloplats

I fredags återbördades de kvarlevor som grävdes upp på Gammplatsen i Lycksele på 1950-talet. Försoningsceremonin var den största i sitt slag i Sveriges historia.
– Det blev bättre än vi någonsin trodde att det kunde bli, säger Mikael Jakobsson, Lycksele sameförening.

LYCKSELE · Published aug 14, 2019 at 12:15

Arbetet med att återbörda de mänskliga kvarlevor som grävdes upp 1950-51 och skickades till museer för analys har pågått i flera år. I fredags, på Urfolkens dag, var det äntligen dags.

De mänskliga kvarlevorna, 25 kranier och några skelettdelar, anlände i kortege från Västerbottens museum, inslagna i näveraskar. De togs emot av ortsbefolkningen och bars på bårar till en plats framför scenen, där det hölls tal till de döda och det framfördes traditionell jojk.

– Det är alla känslor på en gång. Det är glädje över att vi i Lycksele får göra det här och samtidigt en sorg över vad som hänt, säger Roland Sjögren, kommunalråd i Lycksele och den som inledde talen.

Efter att de döda välkomnats tillbaka förde 26 askbärare kvarlevorna till det schakt som grävts upp på den gamla begravningsplatsen. Där sänktes kvarlevorna ned i vilojorden och de som ville fick hälla en skopa jord över askarna. Hundratals personer kom för att bevittna den högtidliga ceremonin. För Doris och Sven-Åke Risfjell från Vilhelmina var det självklart att delta.

– Det här är ju flyttleden för Vapsten och Lycksele var det självklara begravningsstället. Troligen är jag släkt med dem som ligger här, säger Sven-Åke Risfjell.

Thea Viklund-Lifjell, en av grundarna av Lycksele sameförening, var glad att kvarlevorna fick komma tillbaka till jorden.

– Den här dagen känner jag att det finns de som borde skämmas. Att gå in på en kyrkogård och gräva upp begravda människor är ett fruktansvärt brott. Jag hyser inget agg, men jag kan inte förstå deras gärningar, säger hon och fortsätter.

– Det viktiga är att sådant här aldrig får hända igen.

Återbördandet var en försoningsceremoni och många som deltog kom för att be om ursäkt för det som hänt. En av dem var Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, som berättade att hon kände en särskild sorg över kyrkans roll i händelserna.

En annan av talarna på scenen efter att kvarlevorna överlämnats till vilojorden var Katherine Hauptman, chef för Historiska museet.

– I dag gör jag upp med ett svårt historiskt arv. Jag står här med en uppriktig ursäkt, säger hon.

Deras efterforskningar visar att museet hade en aktiv roll i utgrävningarna där man begärde in samiska kranier till sina samlingar. Heléne Lundberg, kyrkoherde i Södra Lapplands pastorat, konstaterade att försoningsarbetet kommer att pågå under lång tid.

Det finns fortfarande många samiska kvarlevor i statliga samlingar. En av dagens talare var sametingets styrelseordförande Per-Olov Nutti. Han ville att staten skulle erkänna den orätt man gjort och ge tillbaka det man stulit.

Nutti ville särskilt lyfta Sametingets pågående process att inrätta en sanningskommission om svenska statens övergrepp mot det samiska folket. Sist ut av talarna var kulturministerns statssekreterare Helene Öberg, som kom med ett besked som mottogs med applåder. Nämligen att regeringen vill inrätta en statlig sanningskommission.

Mikael Jakobsson, ordförande i Lycksele sameförening, konstaterade efter helgen att han fortfarande inte landat efter ceremonin.

– Det var allvarligt men det fanns ändå en glädje över dagen. Det känns jättebra det här. Nu känns det som om man orkar gå vidare.

Det saknas fortfarande fem kranier och delar av fyra skelett efter utgrävningen på Gammplatsen.

– Där jobbar fortfarande Historiska museet och Nordiska museet med att ta reda på vart de tagit vägen. Förhoppningsvis så hittar de dem, säger Mikael Jakobsson.

Projektet som ledde till försoningsceremonin är inte över. Än kvarstår mycket arbete med bland annat dokumentation.

– Vi har gjort på det här sättet och hoppas att det kan vara ett stöd för de som kommer att göra repatrieringar (återbördanden) i framtiden, säger Jakobsson.

Troligen är jag släkt med dem som ligger här.

Allt om återbördandet

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Bytte Ystad mot Lycksele

LYCKSELE Småa har anställt 30 personer på sitt huvudkontor i Lycksele, så här långt. De flesta är Lyckselebor, men de finns de som har åkt en bit för att jobba på Småa. – Jag har...