Måndag 1 mars 2021

Lokaltidningen

Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Kraftig ökning av covid-19 i Lycksele

Antal fall av covid-19 fortsätter att öka i Västerbotten. Under vecka 6 var ökningen kraftig i Lycksele med över 300 konstaterade fall. Det är även fortsatt hög smittspridning i Skellefteå och en lätt ökning i Umeåområdet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

LYCKSELE · Published feb 15, 2021 at 13:34

–Smittspridningen är nu hög både i Lycksele och Skellefteå men det är viktigt att vi tillämpar alla förebyggande åtgärder i hela länet för att bromsa smittspridningen. Det är inte läge att slappna av någonstans, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Antalet bekräftade fall var, enligt region Västerbotten, under förra veckan 1 066 i Västerbotten, att jämföra med 806 under vecka 5.

– Sedan analyserna satte igång i slutet av december så har vi identifierat totalt 94 fall av den brittiska virusvarianten i länet och mer analyser pågår. Vi bedömer att den bidrar påtagligt till smittspridningen i länet, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Det är mycket viktigt att träffa så få människor som möjligt, minska rörligheten ute i samhället, hålla distansen, använda munskydd när det rekommenderas och undvika onödiga resor i och utom länet.

Provtagningen i länet håller mycket hög takt. Under vecka 6 analyserades 12 092 tester, (9 533 vecka 5.) Av dessa var 8,7 procent positiva, vilket var en ökning från föregående vecka då andelen positiva var 7,9 procent.

Störst andel smittade är fortsatt i åldersgruppen 19–39 år och därefter 40–59 år. Smittspårningen i samhället visar att de flesta smittats på arbetsplatser, i familjen och i andra privata sociala sammanhang, skriver Region Västerbotten.

Fler än 100 av fallen under vecka 6 jobbar inom vård och omsorg, med majoriteten inom kommunal verksamhet.

Antalet som ringer 1177 med frågor om covid-relaterade symtom har planat ut i Skellefteå, men ökar fortsatt i Lycksele, enligt regionen, som också meddelar att sett till andra säsongstypiska sjukdomar så är det fortsatt ingen influensa i omlopp och mycket få fall av vinterkräksjuka.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Lars Johansson Årets eldsjäl

LYCKSELE Lars Johansson, Lycksele LK, har utsetts till Årets eldsjäl av magasin Spring. – Väldigt roligt, säger han.
Lokaltidningen rekommenderar

I morgon vill Linn ta guld

SAXNÄS/OBERSTDORF I morgon drar skid-VM i gång och det börjar direkt med sprinten och en klar medaljchans för Lyckseleuppväxta Linn Svahn. – Det känns stort att åka på mitt...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar