Onsdag 1 april 2020

Lokaltidningen

Ansia Resort brukar ha full beläggning på sommaren. Hur det blir i år återstår att se. Foto: SOFIA ED/ARKIV

Katastrof för små hotell

Ansia Resort kortidspermitterar alla 13 anställda. Hotell Lycksele varslar all personal, Park Hotell går på knäna.
– Det är katastrof, säger Birgitta Sundin, som tog över Hotell Lycksele 1 februari.

LYCKSELE · Published mar 24, 2020 at 18:15

Hotellbranschen är rejät anfrätt av coronans framfart. De båda mindre hotellen Hotell Lycksele och Park Hotell, samt Ansia Resort, står alla inför stålbad.

Birgitta Sundin tog över Hotell Lycksele den 1 februari. Det började bra, februari var en fin månad, men sedan: corona. Få anställda, tre, men de är varslade.

– Det är tvärdött. Stora företag har reseförbud. Inga försäljare, inga evenmang, säger Brigitta Sundin, som aldrig kunde ana att det hotell hon nyligen tog över skulle hamna i detta.

– Det är katastrof. Helt absurt.

Lilian Stenlund, vd på Park Hotell, också tre anställda, är närmast förvivlad.

– Alla avbokar. Nu är det maj som avbokas. Det är det jag gör, svarar på mejl och telefonsamtal på avbokningar.

– Alla berörs av corona, men det är hotellen som får ta den största smällen, särskilt de små. Det är nattsvart. Det är en jäkla smäll. Räkningarna ska betalas, men vi har inga inkomster. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Lilian Stenlund.

Hon säger att ovissheten är en plåga.

– Om man visste att det var över på fyra veckor. Men vi vet ju ingenting. Kanske i sommar, kanske till hösten, säger en del. Finns vi kvar då?

– Vi tar en dag i sänder och hoppas att det vänder, det är allt vi kan göra.

Ansia Resort kortidspermitterar alla 13 anställda. Konferenser april ut är avbokade.

– Ovissheten är jobbig, säger Mats Gunnarsson på Ansia Resort, som drar ner på öppettider och har restaurangen öppen, men bara på fredagar.

– Vi hoppas på sommarbokningarna, de brukar börja komma in efter påsk.

Tält uppförs i Lycksele - 42 smittade i länet

LYCKSELE Nu kommer ett tält upp också utanför Lycksele lasarett. – Vi har bara en entré till akutmottagningen här och planerar nu för en tältlösning utanför akuten för att få ett...

Silver till Lars Wåhlberg

MALÅ SM i isracing blev en kort historia. På grund av coronan kördes bara en tävling, i Åsele, och nu är det klart att den tävlingen också gäller som slutligt SM- och...

Öråns SK klart för division 1

LYCKSELE Bordtennisen har gjort som de flesta andra idrotter; avbrutit serierna. Det innebär att Öråns SK vinner division 2 och är klart för ettan. – Det känns skönt, det var det...

Lycksele har beredskapsplan

LYCKSELE Just nu planerar Lycksele lasarett för att anpassa vården efter coronasmittade patienter. – Jag känner mig trygg med den beredskapsplan vi har. Vi har arbetat proaktivt...