Måndag 24 februari 2020

Lokaltidningen

Karin Söderlund, ordförande för Lycksele hembygdsgille. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

”Just nu känns det väldigt positivt”

Förra veckan satt Lycksele hembygdsgille i krismöte om ekonomin. Den här veckan är tongångarna en annan.
– I dag är vi glada, säger ordförande Karin Söderlund.

LYCKSELE · Published jan 23, 2020 at 07:15

Det var förra veckan som det kom fram att Lycksele hembygdsgille, som driver den historiska Gammplatsen, var i en ekonomisk kris. Gillet hade då begärt att få ut 200 000 av sitt driftbidrag för 2020 i förskott från kommunen för att täcka löner och betala räkningar.

Orsaken till krisen går långt tillbaka i tiden.

– För tio år sedan halverade kommunen alla föreningsbidrag. Då hade Gillet 600 000 kronor i bidrag som blev 300 000 kronor. Det är det som släpat efter, säger Karin Söderlund, ordförande i Lycksele hembygdsgille.

Ekonomin har med andra ord varit ansträngd länge. Kommunen beviljade förskottet och påbörjade genast arbetet med att säkerställa Gammplatsens finansiering.

– Kommunen har varit väldigt tillmötesgående och föredömligt snabba. Just nu känns det väldigt positivt. Nu börjar vi förbereda och tänka framåt på alla aktiviteter vi ska ha under sommaren, säger Karin Söderlund.

Enligt kommunalrådet Roland Sjögren, KD, jobbar man nu efter planen att hitta en struktur där Skogsmuseet får ett större ansvar för driften av Gammplatsen och där Lycksele hembygdsgille kan få vara mer av en hembygdsförening.

– Målet är att få igång det redan från 1 april eller kanske ännu tidigare. Vi är politiskt överens om att vi behöver det här området. Det är ett viktigt aktivitetsområde och mötesplats för Lyckseleborna, säger han.

Kommunstyrelsen har sammanträde den 4 februari och då kommer förslaget om strukturförändringen att tas upp.

– Det är lite krisläge nu så vi ska titta på en lösning både på kort och lång sikt, även om det är ekonomin som styr. Jag tycker att hembygdsgillet har gjort ett enormt jobb. Med mycket små medel har de lyckats driva Gammplatsen, säger Roland Sjögren och fortsätter:

– De har haft det tufft i många år men inte gett upp. De ska ha en stor eloge för det.

Samisk matkultur i nytt projekt

LYCKSELE Ett nystartat projekt ska undersöka och dokumentera den samiska maten, som är en central del i den samiska kulturen. – Maten kan vara det sista man har med sig till...

"Fortfarande en lång väg att gå för oss"

LYCKSELE Det är tio år sedan Lycksele blev samisk förvaltningskommun. Mycket har hänt, men enligt den samiska samordnaren Veronica Labba har man fortfarande en lång väg att gå. –...

Många kom på utbildningsdag

LYCKSELE Både kommunanställda och privatpersoner kunde komma på utbildningsdagarna om vad det innebär att vara samisk förvaltningskommun, som hölls nyligen.

Flera nyheter på Idrottsgalan

LYCKSELE I kväll, fredag, hålls Idrottsgalan på Hotell Lappland i Lycksele, för elfte gången. I år med flera nyheter. – Det känns som att vi har koll på läget nu, säger Elin...