Tisdag 18 februari 2020

Lokaltidningen

En järv är på rymmen från Lycksele djurpark. Foto: PRESSBILD

Järv har rymt från Lycksele djurpark

En järv rymde igår från Lycksele djurpark. Den jagas nu av eftersöksjägare.
– Målet är att fånga den levande, men det kan bli svårt, säger Mårten Johansson, eftersöksjägare.

LYCKSELE · Published feb 5, 2020 at 09:42

Det var igår förmiddag, vid 10-tiden, som personal på djurparken upptäckte att en järv var lös. Håkan Carlström, tillförordnad vd, bekräftar att så har skett, men är på konferens och vill därför inte ge några ytterligare kommentarer, utan hänvisar till Carina Johansson, som jobbar på djurparkens kontor.

– Det stämmer att en järv har rymt, säger hon.

Carina Johansson berättar att järven brutit sig ut genom den sluss som djurvårdare använder när de ska gå in i hägnet. Där finns två dörrar med träram och stängsel av metall. Järven har tuggat sig ut genom båda dörrarna. Järven var ensam i hägnet, det är alltså ingen fler järv som har utnyttjat möjligheten när flyktvägen väl stod öppen.

– Vi försökte fånga in järven inom området, men under eftemiddagen lyckades den smita ut från djurparken.

Sedan dess jagas den av eftersöksjägaren Mårten Johansson i Lycksele, med polistillstånd att döda järven.

– Jag kallades in vid 13-tiden och jagade den tills det blev mörkt, säger han.

Han har dock inte haft sådan närkontakt att han kunnat agera, men vet inom vilket skogsområde utanför Lycksele som järven finns.

– Det är ganska otillgängligt. Jag skulle helst vilja ha lite nysnö nu så det blir enklare att se färska spår, säger han.

Är den farlig för allmänheten?

– Nej, den går inte till attack. Men skulle man stöta på den, vilket jag tror är osannolikt med tanke på var den är, ska man så klart inte gå fram till den.

Ger den sig på hundar?

– Kopplade hundar är ingen fara, men skulle den möta en lösspringande hund skulle det inte vara så bra.

Mårten Johansson kan antingen bedöva järven med pil eller skjuta ihjäl den.

– Det optimala är att söva den, att ta den levande. Men jag tror det blir svårt, mest troligt kommer jag att vara tvungen att ta den av daga.

Överlever den utanför djurparken?

– Den är ju vild i grunden men har aldrig lärt sig jaga. Jag tror den får problem.

Det är ju mycket ren runt Lycksele, är det någon fara för dom?

– Jag har pratat med renägare så att de vet att den rör sig i området. Men jag tror inte den är ett hot mot renarna, säger Mårten Johansson, som fortsätter jakten på rymlingen.

Lycksele djurpark har haft problem med rymningar tidigare. Både 2014 och 2016 rymde ett lodjur. Även en järv har rymt vid ett tidigare tillfälle.

Vilda järvar i länet

  • Järven har en fast och reproducerande stam i länet med mellan 20 och 30 föryngringar per år de senaste åren. Stammen har ungefär fördubblats i Västerbotten sedan början av 2000-talet. Järvföryngringar konstateras oftast i fjällområdet i länet, men under senare år har fler och fler lyor hittats även långt nere i skogslandet. Stammen uppgår till cirka 150-170 individer.
  • Inventering 2019: 19 föryngringar är konstaterade för året.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Ny drift av Gammplatsen

LYCKSELE Hembygdsområdet Gammplatsen i Lycksele får en ny ledning när ansvaret går över från Lycksele hembygdsgille till Skogsmuseet. Det beslutade kommunstyrelsen för två veckor...

El kan stoppa nya rymningar

LYCKSELE Den järv som rymde för drygt en vecka sedan från Lycksele djurpark är på fri fot och jakten har avbrutits. Nu tittar man på lösningar för att hindra framtida rymningar....

Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor

SORSELE Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor i bland annat nya maskiner. – Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare,...

De möter eliten i Lycksele

LYCKSELE I eftermiddag börjar folk anlända till Lycksele inför helgens skidtävlingar. Några av Lycksele IF:s åkare får också mäta sig med Sverigeeliten. – Kul att få visa övriga...