Onsdag 12 augusti 2020

Lokaltidningen

"Jag har alltid tyckt om getter"

En något lugnare sommar råder hemma hos paret Ella Nilsson och Mikael Aggling. Deras gård i Tallträsk är inte bara en hemadress – parets respektive företag håller också till där. Ellas mejeri för getost, och Mikaels tunnbrödsbageri.

Tallträsk · Published jul 28, 2020 at 12:15

– Byborna vet vilka vi är kan man säga. Vi är trots allt en av bara tre getgårdar i Västerbotten, skrattar Ella när hon berättar om hur allting började.

Sambon Mikael är tredje generationens bagare. I Gunnarn där han växte upp bedrev hans farfar ett bageri som Mikaels far sedan fick ärva. Mikael själv skulle så småningom hitta sin egen nisch i bageribranschen och 1996 startade han företaget Lappmarksbröd på nuvarande adressen i Tallträsk.

– Egentligen fokuserar jag på två produkter: mjukt och hårt tunnbröd.

– Vill man ha en perfekt tunnbrödmacka behöver man bara ett lager bregott och några skivor av Ellas mesost, säger Mikael.

Ellas mejeriföretag startades desto senare. Intresset för getter började när hon tolv år gammal fick sin första egna getabock. 2015 fick paret den gemensamma idén om att skaffa getter.

– Intresset fanns och ytan som skulle krävas av marken hade vi ju, säger de.

Samma år köpte de sina första fyra getter ifrån en gård i Meåfors utanför Ramsele. Sedan dess har Ella jobbat halvårsvis med sin växande getgrupp på gården. Av getternas mjölk producerar hon getost till försäljning. Under det kalla vinterhalvåret jobbar hon inom barnomsorgen.

– Men det är på vintern som man verkligen hinner umgås och mysa med getterna. De är mycket sociala djur, förklarar Ella. Av getternas mjölk kan hon sedan producera en mängd olika ostar som ingår i hennes sortiment. Dessa säljer hon via företaget Skogsråets Getgård. Mesost, kaffeost, eldost och osten Skogsfrun är exempel på produkter som Ella ser till att ta fram regelbundet.

– Eldosten påminner om halloumi och passar utmärkt att äta grilla, säger hon.

Ella och Mikael bedriver gårdsförsäljning av sina varor och deras tomt har haft rikligt med besökare under de senaste åren.

Mikael säljer även sitt bröd via ett tjugotal Handlarn- och Ica-butiker runt om i inlandet. Ella föredrar att sälja sin ost direkt ur kylarna som står i hemmabutiken.

– Kundkontakten är något av det roligaste, säger hon.

Människor har också kommit till gården huvudsakligen för att klappa Ellas getter. Det har både varit intressenter från närområdet men också utländska turister.

Båda företagarna har varit flitiga som "knallar" vid Väster- och Norrbottens många marknader, där de gemensamt har bedrivit sin försäljning.

– I princip alla sommarmarknader har varit riktigt bra. Ibland har vi återvänt hem till Tallträsk och hämtat mer färskt bröd för att sedan köra direkt mot nästa ort, berättar Mikael.

– Och på marknad erbjuder vi smakprover av bröden och ostarna. Den input vi får av marknadsbesökarna som smakar på produkterna tar vi sedan med oss hem, lägger Ella till.

– Lite kan man ju försöka anpassa produkterna efter vad kunderna gillar, säger Mikael.

På grund av coronalägets inställda marknader och evenemang, väntar paret i Tallträsk på bättre tider. När hälsoläget i samhället har gått tillbaka till något som liknar det normala hoppas Ella och Mikael på att ännu fler ska vilja komma ut till gården.

Och att de själva får återvända till sina marknader.

Skogsråets Getgård & Lappmarksbröd

  • Drivs av Ella Nilsson och Mikael Aggling.
  • Startades 2015 respektive 1996.
  • Säljer getost och tunnbröd i Tallträsk, 28 km utanför Lycksele.

27

getter bor just nu på gården i Tallträsk. Till en början var de bara fyra.

Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport