Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Johan Bålhammar, vd, Acon. Foto: PRIVAT

IT-företag satsar på självförsvar

IT-företaget Acon, som även tidigare gjort sig kända för att tänka utanför ramarna, ger sig nu ut på ny mark. Tillsammans med gymmet Trim 365 anordnas en utbildning i självförsvar för tjejer.
– Vi verkar i en utmanande bransch när det gäller jämställdhet. Bara 7-10 procent av de IT-anställda är kvinnor. Det vill vi ändra på, säger Johan Bålhammar, vd på Acon.

LYCKSELE · Published okt 25, 2018 at 18:00

Branschsiffran stämmer väl på Acon, som har kontor i Lycksele, Umeå och Stockholm. Fyra av företagets 37 anställda är kvinnor, det är 10,8 procent.

– Det är svårt att få kvinnor att söka sig till IT-branschen. Jag tror vi kan underlätta det genom att skapa bilder av vilka vi är. Ett IT-företag behöver inte vara en stereotyp manlig arbetsplats, säger Johan Bålhammar.

Och han vill gå ett steg längre än att skriva i platsannonserna att man gärna "ser kvinnliga sökande".

– Det där har vi ju testat, det hjälper inte...

Sedan tidigare är man engagerade i Hjältarnas hus vid NUS i Umeå, där familjer med sjuka barn tillfälligt får bo. Nu ska man prova att förbättra företagets jämställdhetsimage med en kurs i självförsvar för tjejer, med hänvisning tll att mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och att undersökningar visar att många tjejer upplever att offentliga platser kan vara otrygga.

– Idén tll självförsvarsutbildning fick jag från Bjurholm, där en karateklubb gjorde något liknande.

Att det handlar om just självförsvar är egentligen inte så konstigt om man vet lite om Johan Bålhammars bakgrund.

Han har mer än tolv års erfsarenhet som instruktör i konflikthantering med kommunikation och självskydd hos polisen, varav 6,5 år som lärare på polisutbildningen vid Umeå universitet. Han har också utbildat andra grupper. Och nu alltså tjejer i Lycksele.

Det kommer att bli både praktisk och teoretisk utbildning, i fyra pass, en timme långa, måndag och tisdag vecka 44 och 45. Konflikthantering, fokus på förebyggande av potentiellt farliga situationer, fysiskt självförsvar och rättigheter att försvara sig själv. Praktiska övningar varvas med teori. Förutom Johan deltar instruktörer från gymmet.

Självförsvar kan låta väldigt fysiskt, men Johan säger att det i första hand går ut på att man ska ha handlingsalternativ.

– Det är som när du kör bil. Dyker det upp en fara bromsar du instinktivt och sedan gör du val; köra åt höger? Vänster? Köra över? Man agerar inte på samma sätt när en älg springer över vägen som när en ekorre gör det.

Läsa av situationen alltså, och agera efter det.

– Ja, precis. Vanligen reagerar vi med att "kämpa", alltså att slåss, att ge upp och bli apatiska eller att fly. Vi ska lära ut hur vi ska kunna ta egna beslut och därmed kunna agera på ett säkrare sätt.

Johan Bålhammar säger att det redan i ett tidigt skede ofta går att välja bort hot, genom att helt enkelt välja en annan väg eller att inte vistas på platser där man vet att det kan vara farligt.

Men i vissa situationer måste väl fysiskt försvar var enda utvägen?

– Absolut, det kan vara läge att sparka på smalbenet eller slå till över näsan eller något annat, vi lär ju också ut fysiskt försvar.

Vad vill du att tjejerna ska ha med sig efter att ha varit med på utbildningen?

– Jag vill att de ska ha med sig en verktygslåda med tips. De ska vara lite klokare, både när det gäller att undvika konflikter och att hantera konflikter som verkligen uppstår.

Och detta skulle alltså kunna innebära att fler tjejer söker sig till IT-branschen?

– Kan vi visa att vi, i vår manligt dominerade bransch, tar sådana här frågor på allvar, bidrar det till att förändra bilden. Det kan i förlängningen gör vi får fler kvinnliga sökanden, det tror jag.

Utbildningen vänder sig till tjejer som är 15 år eller äldre.

7

till 10 procent av de anställda inom IT-sektorn är kvinnor. Johan Bålhammar hoppas att en jämställdare bransch ska locka fler.