Söndag 24 oktober 2021

Lokaltidningen

Ingen rusning till vaccinering

Strax över 50 personer valde att vaccinera sig på Tannbergsskolan när Medicinkonsulten och Stenbergska hälsocentralen erbjöd drop in-vaccinering vid två tillfällen.
– Jag vill skydda min familj och mina kompisar, säger Hussein Alkadro Mohamed.

LYCKSELE · Published sep 15, 2021 at 12:10

Vid ett tillfälle förra veckan och ett tillfälle denna vecka har Medicinkonsulten och Stenbergska hälsocentralen i Lycksele i samarbete med Tannbergsskolan erbjudit drop in-vaccinering mot covid-19.

Tanken var att göra en insats riktad mot ungdomar, som tillhör den grupp där många är ovaccinerade och även den grupp där smittspridningen sker mest frekvent i landet. En av dem som valde att vaccinera sig var 17-årige Hussein Alkadro Mohamed, som kom i sällskap med en kompis som redan vaccinerat sig.

– Jag vill skydda min familj och mina kompisar, även om många av mina kompisar och min familj också har vaccinerat sig, säger han.

För honom var det ett självklart val.

– Många har inte vaccinerat sig och det är inte bra. Då kan det bli så att corona inte går över.

Under vaccineringen som Medicinkonsulten höll i förra veckan kom det sammanlagt 29 personer.

– Jag tror att just för ungdomar så är det här det bästa sättet. Vi vill ju att så många som möjligt ska vaccinera sig, säger distriktssköterskan Monica Jonsson.

– Vi försöker göra det vi kan för att vara lättillgängliga, säger kollegan Anna-Stina Gustafsson.

Hon syftar på att många ungdomar inte tar sig för att boka tid för vaccinering. För en del kan det extra besväret att kanske behöva gå från skolan och ta sig in till centrum vara nog för att avstå vaccinering.

Elisabeth Björnsdotter Rahm, verksamhetschef på Medicinkonsulten, var nöjd med insatsen.

– Det kändes viktigt. Vi hade såklart önskat att ännu fler hade vaccinerat sig, men vi får vara glada för det här. Skolan har varit jätteduktig med att gå ut med information till elever och personal, säger hon.

Under måndagen hade Stenbergska hälsocentralen sin drop in-vaccinering, som totalt lockade 25 personer.

– Det gick ganska bra och det var trevligt att få träffa ungdomarna, säger verksamhetschefen Anna Dahlgren.

Vis av Medicinkonsultens erfarenhet från förra veckan hade man tagit med sig ungefär så många vaccindoser man trodde sig behöva. Även Anna Dahlgren var nöjd med insatsen, även om hon också hade önskat att fler skulle ta chansen att vaccinera sig.

– Det är samtidigt svårt att veta hur många som är ovaccinerade, men det kändes bra att få göra en liten insats, säger hon.

Region Västerbottens statistik över vaccineringen mot covid-19 visar att andelen 18 år eller äldre som fått sin första dos vaccin är 88 procent. 75 procent har fått den andra dosen. Bryter man ned statistiken på åldersgruppen 18-29 år är andelen 76 procent. Av dem har 35 procent även fått den andra dosen.

I åldersgruppen 16-17 år har 76 procent fått den första dosen, men bara 1 procent har fått den andra dosen vaccin. Siffrorna är från den 9 september och uppdateras igen den 16 september.

Jag tror att just för ungdomar så är det här det bästa sättet.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Vandring för världens barn

LYCKSELE Idag bönevandras det för världens barn i Lycksele. Lycksele kyrka hålls också öppen med tanke på det nyligen inträffade våldsdådet.

Fyra förluster i pingispremiären

HAPARANDA Öråns SK kammade noll när det första sammandraget i bordtennisens norretta avgjordes i Haparanda. Fyra matcher, fyra förluster och sist i tabellen. – Simon Johansson...
Lokaltidningen rekommenderar

Åtal senast 17 november – mannen häktad

LYCKSELE Den man som misstänks ha angripit två barn och en 75-årig kvinna i en Lyckseleby i måndags är nu häktad.

Misstänkte mannen är begärd häktad

LYCKSELE Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordförsök på två små barn och en äldre kvinna på en ort i Lycksele kommun begärs häktad, enligt ett pressmeddelande.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika