Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Fullt hus under mässan

Årets Tannbergsmässa i Lycksele bjöd som vanligt på en inblick i skolans verksamhet, under festliga former.
– Det bästa är att man får jobb direkt man går ut, säger Cornelia Karlsson på vård- och omsorgsprogrammet.

LYCKSELE · Published nov 16, 2019 at 06:15

Varje år öppnar Tannbergsskolan i Lycksele portarna för blivande gymnasieelever, föräldrar och andra intresserade. Tannbergsmässan, som hölls förra veckan, ska ge en inblick i skolans program samtidigt som besökarna får en chans att prata med eleverna och lärarna.

– Tycker man om kaffe ska man gå på elprogrammet. Vi har en egen kaffemaskin, säger läraren Kenth Nilsson till några nyfikna ungdomar.

Eleven Lovisa Åberg fyller i att man också får ett väldigt varierat jobb om man väljer programmet.

Både klassrummen och korridorerna är fyllda med elever och besökare. Montrarna eller rummen som byggts upp dagen innan ska locka till besök och samtidigt ge en känsla av vad programmet har att erbjuda. Läraren Helena Ström pratar om cirka 450 ditresta besökare.

På ekonomiprogrammet är det partystämning och danstävling. Inne hos elprogrammet är det lugnare och där bjuds det på kaffe och kaka. Esteterna underhåller med uppträdanden och restaurang- och livsmedelsprogrammet har öppnat ett 80-talskafé med miniburgare och milkshakes.

Skolans UF-företag finns också representerade. Ett av dem är Fight Like a Girl UF, som drivs av Sofie Lindholm och Julina Önnerlöv på ekonomiprogrammet. De håller på att skriva en bok om tjejer och kvinnor med syfte att stärka självkänslan.

– Vi ska försöka få klart boken till julmarknaden på Gammplatsen, säger de.

Andra koncept som ungföretagarna tagit fram handlar om så varierande saker som doftljus, aktivitetsspel och en kalender.

Vad är det bästa med att välja ditt program?

– Det bästa är att man får jobb direkt man går ut och att man får jobba med människor, säger Cornelia Karlsson på vård- och omsorgsprogrammet.

– Att man vet att man har så många val sedan. Det är en väldigt bred utbildning, säger Thea Eriksson-Lind på naturvetenskapsprogrammet.

Jacob Joh först i mål

LYCKSELE Det blev på ett sätt hemmaseger i herrklassen i det hastigt insatta andra loppet i Västerbottningens Grand Prix i långlöpning, som gick förra onsdagen på Forsdala...

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...