Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Från USA till LT-golfen

Han har dubbla banrekord på golfbanan i Lycksele. Nyligen tillbringade han ett halvår i Michigan, USA, för studier och golf.
– Banan i Lycksele är rolig och utmanande, säger Vidar Axelsson, 19-årigt golflöfte som deltar i Lokaltidningens Sommargolf i dag, torsdag.

LYCKSELE · Published jul 2, 2020 at 12:15

Tävlingen – som är fullanmäld, 50 deltagare, och dessutom har runt tio spelare på väntlista – avgörs på Lycksele Golfklubbs 9-hålsbana, som man går två varv, 18 hål. Det handlar om shotgun-start, vilket innebär att alla startar samtidigt, men från olika hål.

För Vidar Axelsson är detta hemmabanan, och uppenbarligen en bra lärobana, för det har gått bra för honom. Han har tre segrar på den svenska Teen Tour och banrekordet i Lycksele knäckte han som 16-åring, rekordet var då 14 år gammalt. Sedan har han tagit det en gång till.

– Det är ett under par. Kanske inte låter så märkvärdigt, men det är en knixig bana, säger Vidar, som hör till den fåtaliga skara som har plus-handikapp, 0,3 närmare bestämt.

I höstas förde golfen honom över Atlanten, till Marshall, Missouri, i USA. Han kom in på skola där, och golfen stod i fokus.

– Det var vanliga basämnen från 9-14 på dagarna, sedan golf efter det.

Utan bra resultat kommer man inte in på utbildningen, som varade i ett halvår.

Hur har ditt golfspelande påverkats av tiden i USA?

– Det har, tycker jag, utvecklats väldigt mycket. Inte minst att jag lärt mig spela bättre under stor press.

Det var nämligen inte bara träning. Under hans tid i Marshall var det fyra tävlingar, som man måste kvala in till. Och Vidar Axelsson kvalade in till samtliga. Detta i en omgivning med många elitsatsande amerikaner.

– Det är en jäkla skillnad att spela när man har så bra spelare omkring sig. Då spelar man bättre själv, konstaterar han.

Vidar, som numera spelar för Umeå Golfklubb, kom hem lagom till jul med en plan att spela så mycket som möjligt denna vår. Så kom corona och tävlingsverksamheten har legat nere. Det är därför en spelsugen Vidar som slår ut i Lokaltidningens Sommargolf i morgon.

Vad är skillnaden mellan svenska banor och de banor du spelat på i USA?

– Framför allt är det längre banor i USA, som gynnar den som slår långt.

Bra eller dåligt?

– Det är bra, det gynnar mig.

Något annat?

– Underlaget är olika, det är helt andra grässorter i USA. Bollen beter sig på ett annat sätt.

Nu är det banan i Lycksele som gäller. Rolig, utmanande och knixig kallar han den.

– Du kan aldrig slappna av i Lycksele, det gäller att vara helskärpt.

Blir det nytt banrekord, två under par?

– Jag har spelat för lite nu för att kunna lova en eagle. Det här är inte en bana där du bara går ut och slår två under par utan vidare...

Till hösten väntar en ny utmaning; golfutbildning i Halmstad, idrottsvetenskap står också på programmet.

Du kan aldrig slappna av i Lycksele, det gäller att vara helskärpt.

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport