Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Företag hyllas för 8:e gången

På fredag är det dags för Guldkalaset i Lycksele, med föreläsningar, underhållning och framför allt prisutdelning till företag och företagare i olika kategorier.
– Ett evenemang som för företagen närmare varandra, säger Calle Franklin, ordförande i Företagarna.

LYCKSELE · Published nov 15, 2018 at 12:15

Det är åttonde året som Guldkalaset arrangeras och formerna utvecklas. Förra året infördes till exempel att alla priser delas ut innan maten, vilket var ett lyft för flytet under kvällen.

Temat i år är Attraktiva Lycksele! (samma namn som ett kommunalt projekt), och det speglar föreläsningarna under dagen på Hotell Lappland, då publiken får lyssna till Frida Stighäll, regionchef, Ung Företagsamhet (15 UF-företag ställer samtidigt ut på hotellet), Madelaine Jakobsson, C, kommunstyrelseordförande i Nordmaling, Samuel Holmström, vd för Lundqvist Trävaru AB i Öjebyn, företrädare för Acon AB i Lycksele och slutligen Vanessa Leporati, konsult och föreläsare från Stockholm.

– Det handlar mycket om att lyfta fram goda exempel, som Madelaine Jakobsson som kommer från en kommun som stigit mycket i ranking de senaste åren, säger Marie Öhlund, näringslivsutvecklare på Lycksele kommun.

Nordmaling låg på 278:e plats i Svensk Näringslivs företagsklimatranking 2013. I år ligger man på 41:a plats. Lycksele låg på 213:e plats 2013 och har nu sjunkit till plats 261 bland Sveriges kommuner.

– Men vi ökade i alla fall fem placeringen jämfört med i fjol, säger Marie Öhlund, som hoppas att klättringen nu ska börja ta fart.

Calle Franklin bär på samma förhoppning och tycker att kontakterna med kommunen från företagshåll redan idag känns smidigare.

– För tio år sedan var det inte alls bra och mycket klagomål från företagen. Men nu tror jag att vi är på väg åt rätt håll, säger han.

Han har också vissa förhoppningar på det nya styret i Lycksele, som ju fick en "alliansregering" i valet.

– Det innebär att viss kommunal verksamhet kan komma att utsättas för konkurrens från privata företag, och det tror jag kan vara bra för näringslivet i Lycksele, säger han.

De är nominerade

En pristagare utses i varje kategori. Här är de nominerade.

  • Årets företagare: Zandra Tedham, Zact Entreprenad, Krister Hedlund, Maxmoduler och Ola Hedestig, Hedestigs frakt.
  • Årets tillväxtföretag: Remodul, Hantverksgruppen och Arbetsvagnar.
  • Årets butik: Ruth & Randigt, Viltboa och Inlandets Maskin & Fritid.
  • Årets export/importföretag: Casström, Hedlunda Industri och Danica Foods.
  • Årets microföretag: 3D Foto, Lumax och Restaurang 363:an.
  • Dessutom finns följande priser: Guldklimpen, där allmänheten får föreslå pristagare, Årets hållbarhetsföretag och Årets mediepris, som delas ut av Lokaltidningens marknadsavdelning.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.