Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Efter över 50 år har FN-veteranen Stig Alsbäcks Zipo-tändare hittat hem från Cypern. Den låg flera år på botten av Medelhavet. Stig, som varit mångårig företagare i Lycksele, bor i Ekorrträsk. Foto: JOHN BAKKE

FN-soldaten återfick sin tändare – 50 år senare

FN-veteranen Stig Alsbäck tjänstgjorde på Cypern under 60-talet och tappade då bort en zippo-tändare.
Döm därför om hans förvåning när han över 50 år senare blev kontaktad av en man som visste var tändaren befann sig.
Det skulle visa sig att tändaren hade en egen historia att berätta.

EKORRTRÄSK · Published apr 6, 2019 at 07:15

”Hello, my name is Mike Jeffrey. I believe I have in my posession one old, slightly dented zippo of yours.”

Så börjar det brev som FN-veteranen Stig Alsbäck fick till sitt hem i Ekorrträsk strax efter jul.

Han har inte bara drivit företag under många år i Lycksele, han tjänstgjorde även två vändor som FN-soldat på Cypern under 60-talet.

Då var han en del av den fredsbevarande styrka som skulle hålla lugnet mellan grekiska och turkiska cyprioter.

Under sin tid på Cypern köpte Stig en amerikansk tändare av märket Zippo.

– Det här är en sån tändare som vi köpte nästan alla, vi rökte ju och man behövde en tändare, berättar han.

Men tändaren skulle komma på avvägar. En dag kunde han inte hitta den någonstans och tändaren föll snart i glömska, berättar Stig.

– Jag har aldrig saknat den, jag gjorde det naturligtvis då 1966, men jag har ju kommit över det sedan dess, säger 73-årige FN-veteranen Stig Alsbäck och skrattar.

Det skulle dröja ända till strax efter jul i vintras innan Stig fick ett märkligt samtal, från en annan svensk veteran, som i sin tur hade blivit kontaktad av en man i Storbritannien.

Britten berättade att hans pappa hade tjänstgjort för det brittiska flygvapnet på Cypern några år efter att Stig var där, och att pappan då hade sett någonting glänsa under vattnet i Medelhavet.

Pappan dök ner efter tändaren och tog den sedan med sig hem. Tändaren blev en sorts maskot inom familjen och gick sedan i arv till sonen, Mike Jeffrey.

– Han bestämde sig för att han skulle leta rätt på tändarens ägare, 50 år efter den hade tappats bort, berättar Stig Alsbäck.

Sedan började ett ihärdigt detektivarbete. Mike fick kontakt med en annan svensk veteran som kunde göra efterforskningar i Sverige. Där hittade de Stigs namn i ett gammalt register och sedan var det bara att leta rätt på hans kontaktuppgifter.

– Så han hittade ju mig, han ringde upp och hade hittat mitt nummer via nätet, berättar Stig.

Det som är mest rörande, enligt Stig, är allt det engagemang som lagts ner på att återbörda tändaren till honom.

– Jag tycker det var fantastiskt, man kunde knappast tro det, jag hade inget minne av tändaren förrän jag såg den, då kom alla minnen tillbaka, säger Stig Alsbäck.

Vad vill du hälsa till killen som letade rätt på dig?

– Jag kan inte annat än tacka honom för det jobb han har gjort, säger Stig som berättar att han planerar skicka en souvenir från Västerbotten i stället.

– Jag kanske skickar någon liten samisk kniv till honom som tack.

Vad gör du med tändaren nu då?

– Ja, ingenting speciellt, den får stå som prydnad, berättar FN-veteranen Stig Alsbäck från Ekorrträsk.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.