Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Efter över 50 år har FN-veteranen Stig Alsbäcks Zipo-tändare hittat hem från Cypern. Den låg flera år på botten av Medelhavet. Stig, som varit mångårig företagare i Lycksele, bor i Ekorrträsk. Foto: JOHN BAKKE

FN-soldaten återfick sin tändare – 50 år senare

FN-veteranen Stig Alsbäck tjänstgjorde på Cypern under 60-talet och tappade då bort en zippo-tändare.
Döm därför om hans förvåning när han över 50 år senare blev kontaktad av en man som visste var tändaren befann sig.
Det skulle visa sig att tändaren hade en egen historia att berätta.

EKORRTRÄSK · Published apr 6, 2019 at 07:15

”Hello, my name is Mike Jeffrey. I believe I have in my posession one old, slightly dented zippo of yours.”

Så börjar det brev som FN-veteranen Stig Alsbäck fick till sitt hem i Ekorrträsk strax efter jul.

Han har inte bara drivit företag under många år i Lycksele, han tjänstgjorde även två vändor som FN-soldat på Cypern under 60-talet.

Då var han en del av den fredsbevarande styrka som skulle hålla lugnet mellan grekiska och turkiska cyprioter.

Under sin tid på Cypern köpte Stig en amerikansk tändare av märket Zippo.

– Det här är en sån tändare som vi köpte nästan alla, vi rökte ju och man behövde en tändare, berättar han.

Men tändaren skulle komma på avvägar. En dag kunde han inte hitta den någonstans och tändaren föll snart i glömska, berättar Stig.

– Jag har aldrig saknat den, jag gjorde det naturligtvis då 1966, men jag har ju kommit över det sedan dess, säger 73-årige FN-veteranen Stig Alsbäck och skrattar.

Det skulle dröja ända till strax efter jul i vintras innan Stig fick ett märkligt samtal, från en annan svensk veteran, som i sin tur hade blivit kontaktad av en man i Storbritannien.

Britten berättade att hans pappa hade tjänstgjort för det brittiska flygvapnet på Cypern några år efter att Stig var där, och att pappan då hade sett någonting glänsa under vattnet i Medelhavet.

Pappan dök ner efter tändaren och tog den sedan med sig hem. Tändaren blev en sorts maskot inom familjen och gick sedan i arv till sonen, Mike Jeffrey.

– Han bestämde sig för att han skulle leta rätt på tändarens ägare, 50 år efter den hade tappats bort, berättar Stig Alsbäck.

Sedan började ett ihärdigt detektivarbete. Mike fick kontakt med en annan svensk veteran som kunde göra efterforskningar i Sverige. Där hittade de Stigs namn i ett gammalt register och sedan var det bara att leta rätt på hans kontaktuppgifter.

– Så han hittade ju mig, han ringde upp och hade hittat mitt nummer via nätet, berättar Stig.

Det som är mest rörande, enligt Stig, är allt det engagemang som lagts ner på att återbörda tändaren till honom.

– Jag tycker det var fantastiskt, man kunde knappast tro det, jag hade inget minne av tändaren förrän jag såg den, då kom alla minnen tillbaka, säger Stig Alsbäck.

Vad vill du hälsa till killen som letade rätt på dig?

– Jag kan inte annat än tacka honom för det jobb han har gjort, säger Stig som berättar att han planerar skicka en souvenir från Västerbotten i stället.

– Jag kanske skickar någon liten samisk kniv till honom som tack.

Vad gör du med tändaren nu då?

– Ja, ingenting speciellt, den får stå som prydnad, berättar FN-veteranen Stig Alsbäck från Ekorrträsk.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.