Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Redovisningskonsulten Ahmad Albast driver företaget Nordical ekonomi & redovisning i Lycksele. Förutom redovisningstjänster kan han även hjälpa kunderna med apputveckling, digital marknadsföring och grafisk design. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Flerspråkig revisor med många strängar på lyran

Ahmad Albast är redovisningskonsult i Lycksele, men på sätt och vis även marknadsbyrå, eftersom han erbjuder tjänster inom många områden.
– Jag vill ha fler svenska kunder, Lyckselebor, säger han.

LYCKSELE · Published okt 22, 2018 at 07:00

Ahmad Albast har jobbat som redovisningskonsult i Lycksele på egna firman Nordical ekonomi & redovisning sedan juni förra året. Hans karriär inom ekonomi började dock långt innan dess.

Ahmad kommer från Libanon, där han fick en masterexamen i International finance på American University i Beirut. Han började jobba med aktier och trivdes bra med både jobbet och lönen.

I Libanon träffade han sin blivande fru, som kommer från Lycksele, och flytten till Sverige och Umeå blev ett faktum.

– När jag kom hit var det en katastrof. Jag skulle lära mig abc och fick praktik som snickare, vilket jag aldrig hade jobbat som. Jag valde att plugga svenska och svenska B som intensivkurs på Umeå universitet. Jag har lätt för språk och kan både engelska, arabiska och franska, säger han.

Efter intensivkursen fick han jobb som ekonomisamordnare på Umeå universitet. Han har också jobbat på Örnsköldsviks kommun som ekonomiansvarig för IT-avdelningen och diverse projekt. Livet innebar en ständig pendling mellan Umeå, Örnsköldsvik och Lycksele.

– Det var stabilt med jobbet, men inte med livet, så vi tog beslutet att flytta till Lycksele. Jag visste att det var svårt att hitta jobb så jag bestämde mig snabbt för att starta eget, säger Ahmad.

I januari 2017 såg redovisningsfirman dagens ljus och den sommaren började han jobba aktivt. Han visste att det fanns en stor efterfrågan på redovisningskonsulter som pratade arabiska.

– De flesta har problem med språket. De har svårt med företagsjargongen. Jag fick direkt 15 kunder och i dag finns de över hela Sverige, säger han.

Företaget erbjuder inte bara redovisningstjänster, utan kan även agera som marknadsbyrå.

– Jag jobbar med apputveckling, grafisk design och digital marknadsföring. Många lägger ut en annons i det lokala annonsbladet, men det finns fler sätt. Jag kan på många sätt göra allt för företaget, säger Albast.

Antalet kunder ligger på cirka 30 och redovisningskonsulten känner att han vill utöka verksamheten.

Hittills har han varken haft någon skylt som visar var firman finns eller annonserat om sin verksamhet, men nu känner han att det är läge.

– Min plan är att få tio nya kunder till nyår. Jag vill ha svenska kunder och Lyckselebor. Det är en fördel att ha jobbat både kommunalt, statligt och privat, säger Ahmad Albast.

Han säger att han saknar livet i Libanon, som han besöker varje år, men att det inte är något alternativ att bo där.

– Sverige är mer hemma nu, konstaterar han.

Jag kan på många sätt göra allt för företaget.

Jag kan på många sätt göra allt för företaget.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.