Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

En bok om människor och natur längs Öreälven

Från Stöttingsfjällets myrområden till Örstens sandstränder slingrar sig Öreälven genom ett varierat och vidunderligt landskap. En skogsälv som förtjänar att upptäckas av fler.
– Vi vill med boken ge lite konkret vägledning om vad som finns att upptäcka runt knuten, säger Arne Müller, Ingrid Eriksson och Stefan Persson, journalister som går sina egna vägar längs den drygt 22 mil långa älven.

ÖRTRÄSK · Published nov 7, 2018 at 16:15

Ända sedan journalisten Arne Müller flyttade till Umeå i mitten av 1990-talet har han funnit ett nöje i att knata längs Öreälven, där han även fått sällskap av sin fru Ingrid Eriksson.

Sedan ett år hyr de hus i Örträsk, där de nu är deltidsboende.

– Efter det föddes tanken på att göra en bok om allt fint och intressant som finns längs älven, säger Arne.

– Jag har inte så mycket koll på geografin utan upplever omgivningarna mest med mina inre ögon, säger Ingrid som är psykolog och även rört sig inom journalistiken.

Med i projektet är journalistkollegan och fotografen Stefan Persson som tillför ytterligare en dimension av uppmärksamhet.

– Min ambition har varit att inte bara ta bilder på vattnet utan att fånga allt liv som finns längs älven, säger Stefan.

Arbetet med att sammanställa information, intryck och bilder till boken om Öreälven påbörjades för cirka ett år sedan.

Utforskandet innebär en upptäcktsresa genom historien, där vägarna korsar nybyggaren Hilduinens fotspår i ett landskap präglat av istid och geologiska förändringar.

– Det är en oerhört speciell älv genom sin stora variation av naturtyper, allt från lugna slingrande meanderdalar till jättestora vilda forsar, säger Arne.

– På sina håll är naturen närmast exotiskt regnskogslik med spår av bävrars aktiviteter, säger Ingrid.

Smultronställena är flera.

– I Långsele finns en gammal färja bevarad som anslöt till en knagglig landsväg där man verkligen känner historiens vingslag, även om det inte var så länge den användes, säger Arne.

Långsele har bara 40 invånare, ändå finns fyra föreningar som ordnar exempelvis pimpelfiske och biovisningar.

– Det är slående hur starkt och betydelsefullt föreningslivet är i byarna, säger Arne.

Hummelholms slåtterängar har gjort ett outplånligt intryck på Ingrid.

– Jag tänker på hur 50-60 personer ett par helger varje höst träffas för att slå ängarna med gamla tekniker, där den gamla generationen lär de unga, säger hon.

Stefan erinrar sig en juli- kväll längs Formstråket från Hörnsjö till Öre, där konsthantverkare drar myllrande folkmassor flera gånger om året.

– Det slog mig hur många unga och kreativa människor som väljer att flytta ut och leva på landsbygden, vilket fascinerande och intressant kulturutbud där finns, säger han.

Sune Jonssons böcker om efterkrigstidens samhällsförändingar har funnits med som en oundviklig relief i arbetet med boken, berättar Arne.

– Till skillnad mot Sune Jonssons ganska nattsvarta dystopier har vi funnit mycket mer av liv och verksamhet än vi hade väntat oss. Det har inte blivit så illa som han befarade, unga barnfamiljer söker sig ut på landet och det finns väldigt mycket energi och småföretagsamhet, säger Arne.

Arne har tidigare bland annat skrivit boken Norrlandsparadoxen, om den blygsamma återbäring av jobb och resurser som gruv- och vindkraftsbranschen genererat till norrlandslänen, liksom boken Stockholm, städerna och RESTEN, om de växande regionala klyftorna i Sverige.

– Den traditionella jämngrå bilden av en linjär nedgång för landsbygden stämmer inte alls, men för att bryta de regionala klyftorna krävs en större politisk kursändring på nationell nivå.

Målet är att boken ska skickas till tryck i januari, för utgivning någon gång i april. Urvalet är ingen enkel uppgift. Ännu återstår en del kompletteringar.

– Vi har kvar att besöka pepparkaksfabriken och Sveriges minsta kommun Bjurholm i adventstid.

En tanke med boken är att den ska kunna tas med som resehandledning i skog och mark.

– Den ska gå att ha med sig i ryggsäcken, säger Arne.  

Några utflyktsmål som ni rekommenderar till stadsbor som vill börja upptäcka Öreälven?

– Då skulle jag säga Tallbergsbroarna, ett besök där är åtminstone för mig otroligt mycket mer intressant och roligt än en dag på Avion, säger Arne.

– Att bada i Örsten är en upplevelse man aldrig glömmer, säger Stefan.

– Umeborna har inte riktigt koll på allt som finns inom en kort bilresas avstånd från stan, variationen av naturtyper och aktiviteter är fantastisk längs Öreälven, säger Ingrid.

Motor och musik i fokus

LYCKSELE Vad Motorveckan handlar om hörs på namnet. Men Motorveckans koordinator Mikael Jakobsson vill också lyfta en annan sida; musiken. – Det är musiken som gör att folk...