Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Emilia och Edvin årets idrottare i Lycksele

Konståkaren Emilia Wissting prisades dubbelt på Idrottsgalan i Lycksele ikväll. Hon blev både Årets idrottskvinna och Årets idrottselev. Edvin Hamberg, Lycksele MK, blev Årets idrottsman och Lokaltidningens hederspris gick till Göte Windelås. Även Andreas Wingerli, Skellefteå AIK, prisades på galan.
Här kan du läsa om alla pristagare med motiveringar.

LYCKSELE · Published feb 21, 2020 at 22:40

Här är alla vinnare på Idrottsgalan i Lycksele på fredagkvällen. Se fler bilder i papperstidningen på onsdag.

Årets ledare/tränare: Thomas Strömgren, Lycksele IF

Motivering: Med sitt brinnande intresse för fotbollen och med stort engagemang, järnvilja och utmärkt ledarskap har han tagit tillbaka sitt Lycksele IF till division 3 igen. Att infria allas förväntningar kräver stort mod, kunnande och en gnutta galenskap. I den rollen är han definitivt rätt man på rätt plats.

Årets idrottsförening: Öråns SK

Motiveringen: Föreningen har genom en framgångsrik omstart fått ny kraft både inom befintlig verksamhet som bordtennis och friidrott men även genom nya aktiviteter som innebandy och basket. Den idrottsliga mångfalden är viktig, inte minst i inlandet, och med ett öppet sinne och en stor portion mod öppnar Öråns SK upp dörrarna för fler att få idrotta i Lycksele.

Årets Idrottskvinna: Emilia Wissting, Lycksele Konståkningsförening

Motiveringen: Hon är en ung målmedveten konståkare som redan nu tillhör Sverigeeliten genom att under året nå elitserien i juniorklassen. Detta gör Emilia historisk i Lycksele konståkningsförening men det innebär också en stor dos träning samt långa avstånd till tävlingar i hela Sverige. Hon är ett en stor inspirationskälla och ett föredöme för konståkningen i Lycksele.

Årets idrottsman: Edvin Hamberg, Lycksele MK

Motivering: En ung förare som under sitt första år i SM-serien i skotercross legat i den absoluta toppen och även varit i framkant i andra stora tävlingar. Edvin har med sitt glada, ödmjuka och hjälpsamma sätt blivit en folkkär inspirationskälla inom sporten. En idrottare som vi inom en snar framtid kommer att få höra mer om både nationellt och internationellt.

Årets idrottselev: Emilia Wissting, Lycksele Konståkningsförening

Motivering: På ett föredömligt sätt visar Emilia hur man kan kombinera studier på gymnasienivå och utövande av elitidrott i Lycksele. Trots all tid som går åt till träning och tävling påvisar hon bra studieresultat och är med sitt positiva sätt ett föredöme både på och utanför isen.

Årets paraidrottare: Isak Windelås, Jonsta BK

Motivering: Han är en mycket positiv kille med ett brinnande intresse för bowling. Under året har han haft fina framgångar i juniorklassen på DM med både silver- och guldmedalj. Isak har även under året debuterat i Jonsta BK´s a-lag som spelar i näst högsta bowlingserien, Nordallsvenskan.

Årets eldsjäl: Bengan Åberg, Betsele IF

Motivering: Med ett stort bultande hjärta för fotboll i allmänhet och damfotboll i synnerhet har allas vår Bengan blivit en betydelsefull och färgstark ledarprofil runt fotbollsplanerna i kommunen. De många årens brinnande engagemang i Betsele IF har starkt bidragit till utvecklingen av fotbollsverksamheten för tjejer. Med sin omsorg och speciella ledarstil har Bengan spridit erfarenhet, motivation och genuin fotbollsglädje bland både spelare, ledare, föräldrar och publik.

Årets lag: Betsele IF damer

Motivering: Ett ungt sammansvetsat fotbollslag som med stark beslutsamhet och vilja under säsongen vunnit division 3 norra samtidigt som man vintertid har spelat futsal i regionens högsta serie, RFL. Målmedvetna tjejer och engagerade ledare gör laget till ett föredöme för flickfotbollen i Lycksele.

Årets unga ledare/tränare är: Oskar Lööv och Hugo Renman, Lycksele SK

Motivering: Med stort engagemang, lojalitet och mod har Oskar och Hugo gått från aktiva hockeyspelare till assisterande tränare och materialförvaltare i Lycksele Sportklubbs junior- och A-lag. Tuffa uppdrag som kräver insatser sju dagar i veckan och som båda hanterat på ett imponerande moget sätt. Oskar och Hugo är två unga fantastiska förebilder som bevisar att även om man inte själv kan vara aktiv på hockeyplanen så finns det andra viktiga platser att fylla i en idrottsförening.

Årets Idrottsprofil: Andreas Wingerli, Skellefteå AIK

Motivering: Andreas är Lyckselesonen som är hockeyfostrad i Lycksele Sportklubb. Med tålamod, drivkraft och vindsnabb skridskoåkning har han på ett tjänstfullt sätt etablerat sig som stabil elitseriespelare i Skellefteå AIK. Med sitt ödmjuka sätt och sitt stora hjärta för hembygden är han en förebild för kommande generationers hockeyspelare.

Lokaltidningens hederspris: Göte Windelås

Motivering: Lokaltidningens första Hederspris i detta sammanhang tilldelas en såväl aktiv som funktionär i ett flertal klubbar och idrotter inom Lycksele kommun och det under lång tid. Det började med fotboll för ”tvärränderna” Lycksele IF, på vintrarna blev det bowling då för Lycksele BS och efter en fin V75-vinst 1994 köpte han sin första travhäst och han var senare också aktiv i födelsen av Hästveckan. Nu 2020 driver han ett professionellt häststuteri på ranchen i Gäddträsk medan fritiden handlar om aktivt bowlingspel plus ungdomsledaruppdrag för Jonsta BK, kassörsuppdrag i Hästveckan och Gäddträsk Intresseförening, revisor i Vindelälvskommunernas ekonomiska förening för att inte tala om ekonomiansvaret i Lycksele Travsällskaps styrelse där han för övrigt varit engagerad ledamot hela tiden sedan 1998 och det tidigare under fem år som ordförande.

Tidningarnas pris (utses av VK och Folkbladet): Linda Nichols, Lycksele Konståkningsförening

Motivering: Sonens skridskoskola blev vägen tillbaka till favoritsporten som hon utövade som ung - och där har hon blivit kvar även om sonen själv aldrig fastnade för denna idrott. Nu är hon en av flera ideella ledare i föreningen och hon tränar två yngre grupper och konstruerar med de andra tränarna program till åkarna. Hon får priset för sitt stora engagemang och för att hon är en trogen tränare som lojalt ställer upp och täcker upp när någon annan får förhinder.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Bra snurr på företagen i Lycksele

LYCKSELE Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland...

Lycksele förlossning förlöser vid akuta fall i sommar

LYCKSELE Förlossningen vid Lycksele lasarett håller som planerat stängt de kommande tre veckorna, 30, 31 och 32. Men vid akuta fall så förlöser man vid lasarettet förklarar Olov...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Allt större brist på byggmaterial

HEMAVAN Samtidigt som priset på byggmaterial rusar i höjden blir det allt svårare för byggvaruhandeln att kunna leverera virke och material till byggföretag och privatpersoner. –...
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar