Lördag 29 februari 2020

Lokaltidningen

Elever fick gå på magiskola

Under två dagar förra veckan förvandlades Musikskolan i Lycksele till magiskola, i sann Harry Potter-anda. Det var femteklassare från tre skolor och deras lärare som fick lajva.
– Det var två magiska dagar, säger Angelica Kraft, lärare på Södermalmsskolan.

LYCKSELE · Published maj 4, 2019 at 07:15

Lajv, som även kallas levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater utan publik, där alla är med och spelar. Förra veckans lajv med femteklassare från Forsdalaskolan, Södermalmsskolan och Norrängsskolan hade möjliggjorts med bidraget Skapande skola från Kulturrådet.

– Lajv är väldigt tillåtande, det kan inte bli fel. Det ser man på barnen också, säger läraren Angelica Kraft, som spelade rollen som professor Kvarnfors.

Lajvet hölls av föreningen Lajvverkstaden från Västerås, som tidigare engagerats av Lycksele kommun. De jobbar med lajv som pedagogisk metod och kulturform.

Förra veckan förvandlades Musikskolan i Lycksele till magiskola, dit eleverna precis blivit antagna. Lajvet skedde i sann Harry Potter-anda komplett med dräkter, trollstavar och välkomstritualer.

– Det var ett pedagogiskt lajv som täckte in många av våra kunskapskrav i engelska, säger Angelica Kraft.

Det är inte första gången hon jobbar med lajv.

– Södermalmsskolan har hållit på med lajv tidigare. Vi har testat själva i mindre skala.

Vad är det bästa med lajv?

– Att det blir lite på riktigt. För eleverna blir det en känsla av verklighet, även om de vet att vi låtsas. Man får använda sina kunskaper i det praktiska.

Hur var det här lajvet?

– Det var två magiska dagar. Barnen var supernöjda.

Två av de deltagande eleverna var Delina Tadesse och Maja Sandberg på Södermalmsskolan.

– Det känns bra att vara på lajv, konstaterade de båda.

För eleverna blir det en känsla av verklighet.

Klarade Ungdomsvasan

BLATTNICKSELE Alla femton elever på Blattnicksele skola som åkte ner till Dalarna för att tävla i Ungdomsvasan klarade loppet trots tidigare farhågor om isiga skidspår. – Det var...

Lycksele tappar sambulansen i en månad

LYCKSELE Lycksele blir av med sambulansen från idag, den 27 februari, och fyra veckor framåt. Istället blir det ersättningsbuss, taxi eller ambulans, meddelar Region Västerbotten.