Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Djurparken görs om till Julparken

Få se nu, var är det egentligen som den riktiga jultomten bor? Nordpolen? Rovaniemi? Mora?
– Jag bor i Lycksele, säger tomten själv.

LYCKSELE · Published nov 30, 2019 at 07:15

Ja, ska man tro jultomten själv, i den skepnad han förekommer på Lycksele djurpark, är det faktiskt den riktiga tomten, som sitter där i sin stuga med stearinljus, massor av inslagna paket, önskelistor och nappar (!).

Napparna är från tidigare år; många barn passar på att avsluta sitt nappberoende just hos djurparkens tomte, visar det sig.

Jultomten bläddrar bland önskelistorna och konstaterar att mobiler, tv- och datasspel faktiskt inte är så vanliga önskningar. Nej, mycket är traditionellt.

– Lego, radiostyrda bilar, dockor, skridskor, skidor, berättar han, men hitttar också lite mer oväntade önskining i en av listorna.

– Ja, här är en pojke som vill ha ett paraply, en kokbok och långkalsonger, det är inte så vanligt, skrockar jultomten.

Djurparkens Carina Johansson berättar att djurparken blivit julpark sedan 2003. En förrådsstuga från Vattenfall gjordes om till det mysiga tomtehus det är idag och sedan har tomten huserat här. Studiebesök gjordes såväl i Mora som i Rovaniemi innan Lyckseles tomteportar öppnades.

– Det som gör oss unika är att det är på en djurpark. Här kan man, förutom att besöka tomten, även gå runt och titta på djuren i vintermiljö, och även se när de matas, säger hon.

– Det finns också en pysselstuga för barn.

Håkan Carlström, tillförordnad vd, berättar att julparken öppnar till helgen och sedan är öppen alla helger fram till jul.

Men finns verkligen jultomten?

Varken Håkan eller Carina hinner svara, innan tomten själv utbrister:

– Vilken dum fråga!

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...

Bytte Ystad mot Lycksele

LYCKSELE Småa har anställt 30 personer på sitt huvudkontor i Lycksele, så här långt. De flesta är Lyckselebor, men de finns de som har åkt en bit för att jobba på Småa. – Jag har...