Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Djurparken görs om till Julparken

Få se nu, var är det egentligen som den riktiga jultomten bor? Nordpolen? Rovaniemi? Mora?
– Jag bor i Lycksele, säger tomten själv.

LYCKSELE · Published nov 30, 2019 at 07:15

Ja, ska man tro jultomten själv, i den skepnad han förekommer på Lycksele djurpark, är det faktiskt den riktiga tomten, som sitter där i sin stuga med stearinljus, massor av inslagna paket, önskelistor och nappar (!).

Napparna är från tidigare år; många barn passar på att avsluta sitt nappberoende just hos djurparkens tomte, visar det sig.

Jultomten bläddrar bland önskelistorna och konstaterar att mobiler, tv- och datasspel faktiskt inte är så vanliga önskningar. Nej, mycket är traditionellt.

– Lego, radiostyrda bilar, dockor, skridskor, skidor, berättar han, men hitttar också lite mer oväntade önskining i en av listorna.

– Ja, här är en pojke som vill ha ett paraply, en kokbok och långkalsonger, det är inte så vanligt, skrockar jultomten.

Djurparkens Carina Johansson berättar att djurparken blivit julpark sedan 2003. En förrådsstuga från Vattenfall gjordes om till det mysiga tomtehus det är idag och sedan har tomten huserat här. Studiebesök gjordes såväl i Mora som i Rovaniemi innan Lyckseles tomteportar öppnades.

– Det som gör oss unika är att det är på en djurpark. Här kan man, förutom att besöka tomten, även gå runt och titta på djuren i vintermiljö, och även se när de matas, säger hon.

– Det finns också en pysselstuga för barn.

Håkan Carlström, tillförordnad vd, berättar att julparken öppnar till helgen och sedan är öppen alla helger fram till jul.

Men finns verkligen jultomten?

Varken Håkan eller Carina hinner svara, innan tomten själv utbrister:

– Vilken dum fråga!

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...