Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Christer Rönnlund (M) och Roland Sjögren (KD) blir Lyckseles nya kommunalråd. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Delat ledarskap mellan M och KD i kommunen

Lycksele kommun får inte ett, utan två kommunalråd, när Alliansen tar över efter 48 års socialdemokratiskt styre. Ledarskapet kommer att växla under mandatperioden.
– Vi har ett stort ansvar, säger Christer Rönnlund (M).

Lycksele · Published okt 25, 2018 at 11:30

Den politiska laguppställningen offentliggjordes när alliansen, som genom samverkan fått egen majoritet i kommunfullmäktige, höll presskonferens i Lycksele i onsdags.

Ledarskapet kommer att delas mellan kommunstyrelsens ordförande, Christer Rönnlund (M), och vice ordförande, Roland Sjögren (KD).

– Christer, som har mest erfarenhet, kommer att börja och sedan ska vi växla under mandatperioden, säger Roland Sjögren.

Posten som kommunstyrelsens andre vice ordförande är numer heltidsarvoderad och kommer att gå till oppositionen. Det var ett taggat Alliansen som presenterade sin laguppställning.

– Ibland får man nypa sig i armen och fråga sig om det är sant. Det är härligt att det här blev verklighet. Nu kan vi tänka på ett annat sätt, säger Christer Rönnlund.

Några av punkterna man vill börja att jobba med handlar om valfrihet inom äldreomsorgen och konkurrensutsättning av vissa kommunala verksamheter samt en rejäl satsning på näringslivet.

Alliansens laguppställning

Kommunstyrelsens ordförande: Christer Rönnlund (M)

Kommunstyrelsens vice ordförande: Roland Sjögren (KD)

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande: (S)

Kommunfullmäktige ordförande: Christer Hedlund (M)

Kommunfullmäktige vice ordförande: (S)

Kommunfullmäktige 2:e vice ordförande: Betty-Ann Nilsson (KD)

Ordförande socialnämnden: Ewa Stuge (M)

Ordförande utbildningsnämnden: Betty-Ann Nilsson (KD)

Ordförande myndighetsnämnden: Kurt Fällman (L)

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.