Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Josefina Roberg och Angelica Hedestig driver Greencash UF på Tannbergsskolan i Lycksele. Båda kan, längre fram i livet, tänka sig att driva företag och har blivit mer intresserad av det som de har lärt sig som UF-företagare. Foto: PRIVAT

De vill lära ut ekonomi och ett hållbart miljötänk

Greencash UF är ett av årets många UF-företag. Det drivs av Josefina Roberg och Angelica Hedestig, som båda går ekonomiprogrammet på Tannbergsskolan.
– Vi har gjort en bok där vi ger tips om att leva ekonomiskt och miljövänligt, säger Josefina.

LYCKSELE · Published jan 29, 2019 at 16:15

Att klara sin egen ekonomi och att leva miljövänligt intresserar båda två sedan tidigare. Men de tycker att det inte är helt enkelt att tänka på allt, och när de pratat med kompisar har det visat sig att det fler tycker så.

I boken kopplar de ihop ekonomi och miljötänk.

– Att släcka lampan när man går ut ur ett rum sparar ju energi och dessutom pengar, säger Josefina.

Grunderna för att lägga upp en budget är ett bra verktyg när man ska ansvara för sin egen ekonomi.

– Det är ju något som vi själva behövde bli bättre på. Så vi har lärt oss en hel del om både det och hur man lever miljövänligt, berättar Angelica.

De tryckte först upp tio böcker, som förvann snabbt. Så de tryckte 30 böcker till. Reaktionerna har varit positiva. De kommer att ha med sig boken till UF-mässan i Skellefteå den 14 mars.

I processen att driva företaget är de nu drygt halvvägs. Nästa steg blir att avveckla företaget innan terminen är slut.

De säger att det varit mycket lärorikt att lära sig hur ett företag fungerar, vad man måste tänka på och vilka fallgropar som finns.

Ingen av dom har någon plan att starta företag direkt efter gymnasiet, men någon gång i livet kan det bli aktuellt. De har inte blivit avskräckta, tvärtom.

– Det är kul att prova på, jag skulle kunna tänka mig att starta företag, någon gång i framtiden, säger Angelica, och får medhåll av Josefina.

Det är kul att prova på, jag skulle kunna tänka mig att starta företag, någon gång i framtiden.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...