Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Viktor Wiig går nästa sista året på skidgymnasiet, Thilde Lyckosam går sista året på teknikprogrammet. Nu ska de försvara Lyckseles färger i SM-finalen i Ung företagsamhet med sitt Bryt Tystnaden UF, där de tar upp så svåra ämnen som psykisk ohälsa och självmord. Foto: PRIVAT

Dags att utse Sveriges bästa UF-företag

På tisdag tävlar Bryt Tystnaden UF, Lycksele, om titeln Sveriges bästa UF-företag.
– Vi har har lagt ned mycket tid inför finalen, säger Viktor Wiig, som med Thilde Lyckosam driver UF-företaget – som snart kan bli ett riktigt företag.

LYCKSELE · Published maj 13, 2020 at 17:15

Lokaltidningen berättade den 8 april om Bryt Tystnaden UF (UF står för Ung företagsamhet) från Tannbergsskolan. De hade utsetts till bästa UF-företag i länet. Nu är det dags för Sverigefinalen, som, precis som länsfinalen var, blir virtuell. Prisutdelningen sänds på Ung företagsamhet Sveriges Facebooksida den 19 maj klockan 19.

Då ska priser i 13 kategorier delas ut. Det finaste priset är Årets UF-företag, den kategori där Bryt Tystnaden UF tävlar. Företagsidén är att sprida kunskap om och förebygga psykisk ohälsa och självmord. De har båda mörka erfarenheter med sig i bagaget och vet vad de pratar om. En bok i ämnet är ena benet UF-företaget står på. Föreläsningar ett annat.

Vad har hänt sedan ni vann länstiteln?

– Vi har varit med mycket i tidningar och även i radio, och försäljningen av boken har ökat, vi har sålt 192 exemplar nu, säger Thilde.

Men corona har stoppat föreläsningar.

– Däremot, säger Viktor, var vi nyligen med digitalt på Framtidskoll, en dag fär årskurs 8 och 9 som Umeå kommun och Ung företagsamhet ordnat. Vi pratade både om hur det är att driva ett UF-företag och försökte ge hopp och inspiration inför gymnasiet.

De har jobbat på sin presentation och vässat den inför finalen. I morgon, torsdag, sker första mötet med juryn. De tolv bästa får möta juryn på nytt på måndag. Och på tisdag avslöjas vinnarna.

Ett UF-företag från Dalarna rör sig inom samma ämneskategori. Break the silence UF – alltså samma namn men på engelska.

– De har fokuserat på självmord, och de har gett ut en bok men jobbar inte med föreläsningar. Där har vi lite mer, tycker vi. Men jag blir lika glad om de skulle vinna, säger Thilde.

Alla UF-företag avvecklas på våren, så det är på gång.

Vad hoppas ni Bryt Tystnaden har betytt?

– Att vi har kunnat hjälpa så många som möjligt och att vi kunnat ge mer kunskap. Att fler nu vågar prata om psykisk ohälsa och självmord, säger Thilde, och avslöjar samtidigt att de planerar att forsätta med Bryt Tystnaden till hösten, men då som riktigt företag.

Är ni nervösa inför finalen?

– Det börjar kännas nu, säger Viktor.

Här kan man få hjälp

  • Bryt Tystnaden UF berättar i sin bok om kontaktvägar om man mår dåligt psykiskt eller känner någon som gör det. 112 och 1177 är självklara nummer, 1177.se/vasterbotten/hjalplinjen ger tillfälligt psykologiskt stöd dagligen 13-22.
  • Mind.se - självmordslinjen har telefon 90101, alla dagar 06-24, om du har självmordstankar eller känner någon som har det. BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Nås på bup.se. BRIS, barnens telefon. Bris.se och telefon 11611, alla dagar 14-21.
  • SPES, spes.se. 08-34 58 73, alla dagar 19-22. Telefonjour för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Suicidezero.se. Hänvisar till allt ovansående under fliken ”Här kan du få hjälp!”.

Fakta: Bryt Tystnaden UF

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...