Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Cool Carola var poppis på Lappis

Lapplandsveckans 100:e upplaga är över och till höjdpunkterna hörde så väl en mycket välbesökt Carolakonsert som en gåva från Lycksele kommun till Lapplandsveckan.

HUSBONDLIDEN · Published jul 10, 2019 at 12:15

Konserten på torsdag ska börja 22, men kön till insläppet sträcker sig långt ut på väg 365 genom Husbondliden och när det närmar sig konsertstart står många fortfarande ute i regnet.

Det dröjer ytterligare en halvtimme innan alla är inne och konserten kan dra igång. De skickliga musikerna Alexander Holmgren, i svart hatt, och Samuel Gajicki, i vit, intar scenen först, men strax efter glider Carola Häggkvist in som en primadonna till publikens jubel.

Från denna sekund har Carola publiken i sin hand. Både i det avskalade, musikaliska framförandet – turnén heter Naket och är akustisk – och, faktiskt, i mellansnacket, som inte alltid har gått hem, när hon står upp utan tvekan för sin kristna tro och tackar Gud.

Men här är hon på andlig hemmaplan, på Pingströrelsens konferens, och har många trosfränder i publiken.

Även om Carola, till uttryck och inte minst klädsel, är allt annat än minimalistisk, blir ändå konserten, med två gitarrer (ibland bas) och sång, mycket intim och nära och frågan är om Carola någonsin har varit bättre.

Konserten slutar efter midnatt och hon hinner få tre timmars sömn innan flyget går. Lokaltidningen når henne i Örebro på fredagkvällen, en timme innan nästa konsert. Hon blir känslosam när hon pratar om kvällen i Husbondliden, som verkar ha satt djupa spår i henne. Turnéns femte konsert.

– Det var sådan kraft och glädje i tältet. För första gången under turnén var det som att allt stämde, säger hon.

– Jag kände att jag kunde vara fri och spontan, det var en drömkonsert som kommer att sitta kvar länge hos mig.

Carola anlände till Husbondliden långt innan konserten och satt och lyssnade under kvällsmötet, då Daniel Alm, ledare för den svenska Pingströrelsen, predikade.

– En eldig predikan som jag gillade, säger hon.

Är du en van besökare på kristna konferenser?

– Ja, det får jag nog säga att jag är, men det brukar mest bli utomlands. Det är viktigt att fylla på de andliga förråden. Jag gillade stämningen på Lapplandsveckan.

Din särbo, Jimmy Källqvist, är ursprungligen från Robertsfors. Hur ofta är du i länet?

– Jag har varit i Robertsfors och hälsat på, och då passade jag på att sjunga på ålderdomshemmet också, men det blir inte ofta. Hans föräldrar, som förresten var på konserten i Husbondliden, har husbil, så de brukar komma ner, säger Carola Häggkvist, som bor i Steninge slottsby i Uppland.

Sammanfatta din kväll på Lappis.

– En käftsmäll. Nej, det blir fel. Men du förstår vad jag menar...

Lapplandsveckan, som pågick 30 juni till 7 juli, brukar besökas av runt 10 000 personer. En av dessa är Johan Söderström, Boden, som bor i husbil med hustrun Caroline.

– Vi har varit hit över dagen flera gånger, men nu bor vi i husbil som vi lånat av Carolines föräldrar. Jag var skeptisk till husbil först, men det är inte så dumt ändå, säger han.

– Jag trivs bra här, man träffar folk från när och fjärran.

Vad tar du med dig hem?

– Gudsupplevelsen, på ett personligt plan, säger Johan, som med familjen också hunnit med att besöka djurparken, affärer och ett kafé.

Veckan fyllde alltså 100 år, och det firades särskilt under torsdagen, med ett jubileumsmöte då bland annat Daniel Alm, landshövding Magdalena Andersson och kommunalråden Christer Rönnlund, M, och Roland Sjögren, KD, medverkade.

Landshövdingen höll ett personligt och uppskattande tal och kommunalråden, där Roland Sjögren faktiskt växt upp med Lapplandsveckan, bjöd på minnen – och en gåva på 10 000 kronor från Lycksele kommun.

En käftsmäll. Nej, det blir fel. Men du förstår vad jag menar...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Byggnad totalförstörd av brand

LYCKSELE På kort tid har flera bränder ägt rum i Lycksele av olika storlek. Tannens skidstadion drabbades natten mot måndag av en brand som totalförstörde en byggnad. Nu vädjar...