Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Carola Häggkvist gör en avskalad, akustisk spelning i tältet under Lapplandsveckan i Husbondliden den 4 juli. Foto: KIM HALLING

Carola sjunger på årets Lappis

Lapplandsveckan, eller Lappis som den kallas, slår på stort. Veckan fyller 100 år i sommar och har bjudit in Carola Häggkvist, som ger en akustisk konsert i Husbondliden den 4 juli.

HUSBONDLIDEN · Published jun 5, 2019 at 07:15

Lapplandsveckan är den stora konferensen i norra Sverige för Pingströrelsen. 30 juni-7 juli hålls den för 100:e gången.

Det är naturligtvis något man vill fira, och man har slagit på stort. En av Sveriges största artister, Carola Häggkvist, kommer med en spelning kallad "Naket – en akustisk hitskonsert". Hon har med sig endast två musiker på scenen i vad som beskrivs som en avskalad konsert.

På carola.com kan man läsa att det handlar om något hon inte gjort tidigare med sina stora hits, men som publiken länge har önskat. Att få vara mer basic och låta sången och melodierna få beröra på ett genuint sätt.

– Det är så jag själv tycker bäst om att gå på konsert en sommarkväll. Det ska bli så skönt att bara få luta sig mot tonerna och känslan som uppstår på varje unik konsert, säger hon till carola.com.

David Sundström, ordförande i konferensledningen för Lapplandsveckan, är nöjd över bokningen.

– Vi ville bjuda på något extra när vi firar 100-årsjubileum och fick ett erbjudande om denna spelning. Carola känner ju väl till Pingströrelsen och har också varit på vår stora konferens i södra Sverige, Nyhemsveckan. Hon fanns i våra tankar redan innan erbjudandet kom, säger han.

Han påpekar att konserten ligger som en del av den särskilda festdagen, torsdagen, då bland annat landshövdingen och kommunalråd från Lycksele besöker konferensen. Konserten med Carola, som börjar klockan 22 och hålls i mötestältet, avslutar torsdagen.

Tälter rymmer 1 700 åskådare. Biljetterna släpptes i måndags på biljettsajten Tickster.

Det måste väl vara första gången som man kan köpa biljetter till Lappis på Tickster?

– Ja, med all säkerhet!

Är det till och med första gången som det tas ut entréavgift till ett evenemang på de här 100 åren?

– Det ska jag låta vara osagt, men jag kan då inte minnas att det hänt tidgare, säger David Sundström.

Carola Häggkvist

  • Slog igenom 1983, då hon vann Melodifestivalen med Främling, som blev trea i Eurovison Song Contest, ESC.
  • Blev tvåa i Melodifestivalen 1990 med Mitt i ett äventyr.
  • 1991 vann hon både Melodifestivalen och ESC med Fångad av en stormvind.
  • Vann igen i Sverige 2006 med Evighet, som blev Invicible i ESC och räckte till femte plats.
  • 2008 deltog hon tillsammans med Andreas Johnson. Låten, One love, åkte ut i Andra chansen.
  • 2015 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame, hon har förärats H.M. Konungens medalj och fått Ulla Billquist-stipendiet. Och för sitt livs första musikalroll, som Maria i Sound of Music, tilldelades hon Guldmasken 1996.

Fakta: Wikipedia och carola.com

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...