Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Det är bra snurr på företagandet i Lycksele, förklarar Calle Franklin, ordförande för Företagarna i Lycksele. Foto: CAROLINE LUNDSTRÖM

Bra snurr på företagen i Lycksele

Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland företagen, förklarar Calle Franklin, ordförande för organisationen Företagarna i Lycksele och Västerbotten.

LYCKSELE · Published jul 30, 2021 at 07:15

Under första halvåret 2021 startades 755 nya företag i Västerbotten – en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Med det är Västerbotten tredje mest i landet.

Totalt startades 40 108 nya företag i landet, vilket innebär nytt rekord - aldrig tidigare har Sverige haft så många nya företag under ett enskilt halvår.

I Lycksele är det också bra fart på företagandet och investeringarna.

– Jag skulle säga att det är bra stämning bland våra medlemsföretag och det har det varit de senaste åren, säger Calle Franklin, ordförande för Företagarna i Lycksele och Västerbotten.

– Våra medlemsföretag omsatte förra året 2,4 miljarder kronor, hade ett resultat på 127.7 miljoner kronor och sysselsatte 1 138 personer.

– För exakt ett år sedan gjorde jag en körning och då omsatte våra medlemsföretag 2,1 miljarder. De hade samtidigt ett resultat på sammanlagt 98 miljoner.

– I Lycksele liksom i många andra inlandskommuner går företagen väldigt bra och många företag expanderar och hittar nya produkter och marknader.

Tröskeln just nu är kompetensförsörjningen till industrin och företagen generellt, det råder brist på arbetskraft.

– Svårt att få tag på personal, arbetskraft behövs för företagen har fullt upp att göra, säger Calle Franklin.

I Lycksele kommun fanns 893 arbetställen som tillhör privata företag, enligt en sammanställning som organisationen Företagarna redovisade i en rapport 2020.

Nio av tio är så kallade mikroföretag och har färre än tio anställda, och nästan alla har färre än 50 anställda.

Drygt 2071 jobb finns i de små företagen i Lycksele kommun.

Det är 34 procent av samtliga jobb i kommunen och 68 procent av jobben i privatägda företag.

Mycket av fokuset i Västerbotten handlar om de stora industri- och infrastrukturinvesteringarna mellan Umeå och Skellefteå, batterifabriken i Skellefteå, Norrbotniabanan och 2+1-väg efter E4.

– Men Lycksele finns ju också, säger Anders Färnstrand, verksamhetschef vid Nyföretagarcentrum, som bekräftar Calle Franklins utsago.

– Det är bra fart på industrin i Lycksele. Vi har ett tiotal projekt i startgroparna. Viktigt att inte glömma bort Lycksele i den allmänna euforin kring satsningarna efter kusten, säger han.

En summering av pågående stödåtgärder bland företagen i Lycksele visar att det handlar om 100 miljoner kronor i investeringar i industrin.

– Investeringar i storleksklassen från en upp till 30 miljoner kronor.

Ett annat tecken på att det snurrar på bra bland företagen och att det finns ett sug för etableringar är de industritomter som Lycksele industrihus släppte i våras.

– Alla tomter är vid det här laget sålda, det handlar om 6–7 stycken, säger Anders Färnstrand.

Fler nyheter från Lycksele och södra Lappland

Slutspel för ”TV-puckarna”

LYCKSELE Västerbottens tjejer vann fyra av fem matcher i kvalet i Kalix i helgen. Nu väntar slutspel för Sveriges åtta bästa lag den 5-7 november. – Vi har ett bra lag, säger...
Lokaltidningen rekommenderar

Rönnäsfallet blir dokumentärserie

RÖNNÄS I oktober sänder Kanal 5 och Discovery+ dokumentärserien Rönnäsfallet - jakten på sanningen, som handlar om det uppmärksammade mordfallet utanför Vilhelmina 2014....

​​​​​​​Lybos vd slutar – oenig med styrelsen

LYCKSELE Oenighet om hur Lybo, Lycksele bostäder, ska ledas gör att Carina Hellström Edvinsson avgår som vd.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika