Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Björntäta skogstimmar

Henrik Wahlberg fick tips om en slagen älg. Under natten mot söndag åkte han dit med kameran i högsta hugg.
Det slutade med fyra björnmöten.

ÖRTRÄSK · Published maj 30, 2019 at 07:15

Henrik Wahlberg, Lycksele, är en van naturfotograf, inte minst när det gäller fåglar. Att träffa på björn är också något han gör lite då och då. Han har sett ett 20-tal björnar så här långt.

– Det är speciellt varje gång, säger han.

7-8 björmar har han kunnat fota. Men trots att han mött så mycket björn har han aldrig lyckats filma någon. Förrän nu. Och då blev det två.

– Jag tänkte när jag fick höra om den slagna älgen, längs en grusväg mellan Örträsk och Lycksele, att det gäller att fara dit snabbt. När ryktet går brukar det locka mycket folk, och det skrämmer björnarna.

Han satt kvar i sin bil en bit från den slagna älgen. Det tog 20 minuter innan den första björnen visade sig. En hona, bedömer han.

– Den skrämdes av något, kanske hörde den kamerans slutare, och sprang iväg.

Vid 4-tiden på morgonen dök den upp igen. Trodde han. Men det var en annan björn. Större.

– En hanne. Den åt en stund, sedan sprang den in i skogen.

En stund senare kommer så båda björnarna vandrande längs grusvägen. Och då hinner Henrik, för första gången i livet, filma ett björnmöte. Filmen kan du se om du följer länken vid denna artikel.

Honan går ner i diket och äter av älgen. Hannen stannar på vägen.

– Det ser ut som att honan stirrar mot hannen, som för att säga att han ska hålla sig borta från älgen.

Björnarna försvinner åter till skogs. Klockan är 5 på söndag morgon och Henrik Wahlberg börjar köra hemåt. Efter ett tag dyker ännu en björn upp. Nummer tre. Och lite senare, ute på en äng, en ung björn som nyfiket reser sig på bakbenen. Nummer fyra.

– Fyra björnar på några timmar. Det har jag aldrig varit med om förr. Riktigt häftigt, säger han.

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...