Fredag 10 april 2020

Lokaltidningen

Bilder på Idrottsgalans alla vinnare

Här kan du se bilder på alla vinnare på Idrottsgalan i Lycksele. Och läsa en intervju med Emilia Wissting, Lycksele Konståkning, som är både Årets idrottselev och Årets idrottskvinna. Hon blev Idrottsgalans drottning.
– Det är en milstolpe bara att vara nominerad, helt otroligt, säger hon.

LYCKSELE · Published feb 25, 2020 at 16:30

Idrottsgalan i Lycksele hölls på Hotell Lappland på fredagkvällen. Då lade Lokaltidningen också ut en text med alla vinnare och alla motiveringar i okortat skick, som du kan läsa här.

Det var en varm, trivsam stämning och mycket glädje bland de cirka 200 i publiken. Till det bidrog konferencieren, Karlavagnens Kjell-Peder Johansson, som med lätt humoristisk hand förde galan framåt. Kvällens artist, Patrik Isaksson, lyckades också fånga publiken.

– Ni är en bättre publik än på Idrottsgalan i Umeå, sade han från scenen.

Tre nya priskategorier såg dagens ljus. Årets idrottsprofil är Lycksele SK-fostrade Andreas Wingerli, Skellefteå AIK, som "med sitt ödmjuka sätt och stora hjärta för hembygden är en förebild för kommande generationer hockeyspelare".

Tre nya priskategorier såg dagens ljus. Årets idrottsprofil är Lycksele SK-fostrade Andreas Wingerli, Skellefteå AIK, som "med sitt ödmjuka sätt och stora hjärta för hembygden är en förebild för kommande generationer hockeyspelare".

Årets eldsjäl går till Bengan Åberg, Betsele IF. "Med sin omsorg och speciella ledarstil har Bengan spridit erfarenhet, motivation och genuin fotbollsglädje bland både spelare, ledare, föräldrar och publik".

Det tredje nya priset, Lokaltidningens hederspris, landar hos Göte Windelås, Gäddträsk, för att han är och har varit "såväl aktiv som funktionär i ett flertal klubbar och idrotter inom Lycksele kommun och det under lång tid." Idag är det framför allt Jonsta BK, Lycksele Travsällskap och Hästveckan som tar upp hans idrottsliga tid.

Årets idrottskvinna är alltså Emilia Wissting, Lycksele Konståkning, som också lägger beslag på titeln Årets idrottselev. Hon tillhör Sverigeeliten i juniorklassen och tävlar i Elitserien. "Detta gör Emilia historisk i Lycksele konståkningsförening" , enligt motiveringen.

Emilia är 17 år och läser teknikprogrammet på gymnasiet.

– Jag siktar på att bli civilingenjör, jag vill sitta inne på ett kontor, det verkar skönt och mysigt, säger hon.

Varmare än i ishallen?

– Precis, jag räknar med att slippa frysa...

Men hur klarar du att kombinera gymnasiet med konståkningen?

– Jag har konståkning på elevens val, två gånger i veckan. Och sedan gäller det att göra läxor direkt så att jag hinner träna och tävla.

Hur mycket tränar du?

– Det är sex träningar på is varje vecka och två fyspass. Varje träning är 1,5 timme.

Vad innebär det för dig att du är i Elitseriens juniorklass och därmed en av 26 bästa i Sverige?

– Det är jobbigare resor. Jag ska göra min andra tävling i Elitserien till helgen, i Skövde.

Är det svårare program?

– Nej, programmen tar jag och min koreograf, Jannike Tjällman i Örnsköldsvik, fram utifrån min egen nivå. Men det är inspirerande för mig att tävla på den här nivån, otroligt utvecklande.

Årets lag är Betsele IF:s damer, som vann division 3. "Målmedvetna tjejer och engagerade ledare gör laget till ett föredöme för flickfotbollen i Lycksele." Årets idrottsförening heter Öråns SK, som "med ett öppet sinne och en stor portion mod öppnar upp dörrarna för fler att få idrotta i Lycksele."

Bowlaren Isak Windelås, son till Göte, som ju också fick pris, är Årets paraidrottare och "har haft fina framgångar i juniorklassen på DM med både silver- och guldmedalj."

Årets ledare/tränare är Thomas Strömgren, som tog Lycksele IF till division 3: "Att infria allas förväntningar kräver stort mod, kunnande och en gnutta galenskap." Årets unga ledare/tränare är Lycksele SK:s Oskar Lööv och Hugo Renman, som "med stort engagemang, lojalitet och mod har gått från aktiva hockeyspelare till assisterande tränare och materialförvaltare i Lycksele SK".

Tidningarnas pris (VK/Folkbladet) får Linda Nichols, Lycksele Konståkning, som belönas "för att hon är en trogen tränare som lojalt ställer upp och täcker upp när någon annan får förhinder."

Ni är en bättre publik än på Idrottsgalan i Umeå.

Lycksele hyllas av Sametinget

LYCKSELE Lycksele kommun lyfts fram av Sametinget som "en ljuspunkt i mörkret" när det gäller de samiska språkens situation. – Lycksele kommun satsar verkligen på samisk...

Startar hjälpverksamhet

Vilhelmina Det är många människor som i dessa tider ställer upp och hjälper sina medmänniskor. En av dessa är Ulf Larsson i Vilhelmina, som erbjuder sig att åka och handla åt dem...

Pensionärer får tips på butiker som kör hem mat

LYCKSELE I Lycksele hjälper kommunen till med att tipsa pensionärer om vilka affärer som kör hem mat till sina kunder. Några timmar per dag står en kommunal servicetelefon öppen...