Måndag 21 oktober 2019

Lokaltidningen

Ur djupet kom ett havsodjur

När Thomas Barkemo åkte till Söröya i Nordnorge på fiskeresa så hade han aldrig räknat med att dra upp det havsodjur som syns på bilden här ovanför. När allt var sagt och gjort skulle det visa sig att torsken var bara en enda centimeter ifrån världsrekordlängd.

Söröya · Published jun 30, 2019 at 07:15

Fiskeresan började ganska snöpligt. Första dagen tvingades Thomas och hans vänner avbryta efter bara 40 minuter. De två följande dygnen tillbringade de på land, på grund av kraftiga vindar som gjorde det allt för farligt att bege sig ut på havet.

Sällskapet hade redan tidigare planerat resan för att få revansch efter en tidigare fiskeresa som slutade i besvikelse. Upprättelsen skulle låta vänta på sig till den absolut sista dagen till havs. Men vilken revansch det skulle bli.

– Jag förstod ganska omedelbart att den var tung, vi hade fått en stor torsk någon dag tidigare, på 20 kilo. Men det var inte ens i närheten av den här fisken, den var väldigt tung. Men jag hade aldrig anat att den skulle vara så stor. Det var riktigt häftigt, berättar Thomas Barkemo.

Så började en lång kamp mot den vidunderligt stora torskhonan.

– Den for ner till botten, hela vägen, det gick 30 meter lina på en gång, berättar Thomas och fortsätter.

– Sen stod jag och drillade den där i omkring 20 minuter innan vi fick upp den mot ytan. Det var bra sikt i vattnet och vi såg att den var väldigt stor.

När torsken väl var uppe vid ytan tvingades två personer hjälpas åt för att ens få upp den i båten. Thomas Eriksson kunde knappt tro vad han hade dragit upp ur vattnet.

– Man har ju drömt om att kanske få upp en torsk på över 20 kg någon gång. Men det här slog ju det med råge. Man fattade inte hur stor den var först, men sen började vi mäta och då såg vi att den var riktigt stor.

Thomas kontaktade direkt fiskecampen för att berätta om fångsten. Han fick då veta att det var den största fisken som någonsin fångats där.

Någon regelrätt världsrekordfisk var det däremot inte. Torskhonan var nästan lång nog för det. Men den var även ovanligt smal och hade inte hunnit få särskillt mycket rom ännu. Det innebar att fisken var ovanligt lätt för sin storlek. Eller tja, lätt och lätt, den vägde ändå omkring 40 kilo.

– Under optimala förhållanden hade det varit en världsrekordfisk. Men det var ju kul ändå, konstaterar Thomas Barkemo.

Senare under kvällen blev det fest på torsktunga och kind.

– Kinderna var stora som knytnävar. Vi stekte dem i ströbröd och åt dem med pommes frites.

Hur smakade det?

– Det smakade mycket bra. Det är ganska köttig smak och var riktigt gott. Sen så smakar ju allt mycket godare efter en hel dag på havet också.

Vid det här laget kanske du som läsare räknar med att Thomas monstertorsk är den största fisk han någonsin räknar med att fånga. Men Thomas Barkemo planerar redan för större fiskar.

– Det kommer jag få, nästa mål är en större fisk och då är det hälleflundra vi ska fiska. Det blir till sensommaren eller hösten, säger Thomas Barkemo.

Han tillägger att hela gänget fick med sig rejält mycket fisk hem efter resan.

Kinderna var stora som knytnävar.

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Elin ny koordinator för Idrottsgalan i Lycksele

LYCKSELE Elin Larsson blir ett nytt namn att lära sig för idrottsrörelsen i Lycksele. Hon tar nu nämligen över som koordinator för Idrottsgalan, som blivit ett givet inslag i...

Mässa för att inspirera till studier i tyska språket

Vilhelmina Det var tyskmässa i Folkets hus i Vilhelmina. Det var Malgomajskolan i samarbete med Tysk-svenska handelskammaren som stod för arrangemanget i syfte att locka fler...

”Jag vill prioritera det här”

ÅSELE Åsele är en av kommunerna som via det nya leveransavtalet kan köpa lokal köttfärs. – Vad gäller kött är jag en människa som brinner för det som finns runt hörnet, säger...