Lördag 28 mars 2020

Lokaltidningen

Unik samling Saabar

När Tron Bach flyttade till Gullsjö 2011 fann han en gammal, trasig Saab 92 på gården. Det var början på hans Saab-samling, unik i norra Sverige, som nu kan beskådas av allmänheten.

GULLSJÖ · Published sep 1, 2019 at 07:15

Tron Bach är född och uppvuxen i Norge där han jobbade som hotellägare och byggde upp Rallarmuseet på Finse, till minne av de människor som byggde järnvägen mellan Oslo och Bergen. När han nådde pensionsåldern lockade Sverige. Det var bland andra Olof Palme, Abba och Ingmar Bergman som hade fått honom att förälska sig i landet.

När Tron fann gården i Gullsjö, Vännäs kommun, sa det klick direkt.

– Efter fem minuter sa jag till mäklaren "jag köper det här", berättar Tron.

Efter flytten fann han en gråvit Saab 92 bakom vedboden. Den hade varit med om en älgolycka och saknade alla hjul. Tron tänkte först att bilen skulle skrotas, men en god vän och Saabentusiast från Norge berättade att det var Saabs första personbil och Tron rustade i stället upp den.

Samma år som Tron fann bilen gick Saab Automobile i konkurs.

– Plötsligt blev bilarna historia. Jag bestämde mig för att jag ville visa upp Saabs fantastiska utveckling.

Sagt och gjort. Tron började köpa Saab-bilar i olika färger från olika tidsepoker, från 1955 till 2007. Resorna för att köpa bilarna har varit många och långa. Totalt står nu 16 bilar i Trons ladugård där det tidigare stod kor.

Tron räknar att han har tillbringat runt 6 000 timmar på att rusta upp ladugården, inreda museet och renovera bilarna.

– Jag tänkte att det farligaste man kan göra som pensionär är att lägga sig på soffan, för då dör man. Det är viktigt att ha ett engagemang, menar Tron.

Men trots att Tron har renoverat bilarna så har alla sina märken och brister efter ett långt liv. Vid varje bil finns en skylt som på norska berättar bilens personliga historia.

Museet är indelat i fem delar. Här finns de klassiska bilarna, de bredaxlade, premiumbilarna, herrgårdsvagnarna samt stilikonerna.

Bland annat står en polisbil här i modellen Saab 95. Tron visar den skämtsamma texten på bilen "Säpo Gullsjö 17" vilket är adressen där Tron bor. Han betonar att han har fått tillstånd från polisen.

En bil som betyder lite extra för Tron är en blå Saab 99. Han berättar att hans vän köpte en likadan bil när han var i 20-årsåldern, och Tron fick följa med på många turer i bilen.

– Den påminner mig om hur härligt livet var då.

Saab Memorial Hall, som museet heter, slog upp portarna för allmänheten den 4 augusti och håller öppet till den 15 september.

– Jag tänker att det här ska vara ett litet utflyktsmål för dem som bor i regionen. Om man är speciellt intresserad av bilarna kanske man åker ännu längre, säger Tron.

Museet är öppet dygnet runt och när man kommer in möts man av skylten "100 procent självbetjäning". Tron tipsar även om att ta en fika i ladugården med småkakor bakade av grannen, och en promenad i vackra Gullsjö. Tanken är att museet kommande år ska hålla öppet under sommarmånaderna.

Ammarnäs wärdshus stänger

AMMARNÄS Ammarnäs wärdshus kommer att stänga sin verksamhet från och med måndag den 30 mars. – Vi har tittat på både personal, ekonomi och folkhälsa. Vi har fortfarande bra med...

Hotellägare permitterar all personal

STORUMAN Hotell Toppen i Storuman har nu tvingats korttidspermittera all personal. – För att göra en jämförelse så är det som att hoppa fallskärm utan skärm. Det går väldigt fort...

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Även Åsele stödjer företagen

ÅSELE Åsele kommun presenterar nu insatser för att stödja lokala företag i coronakrisen. Man påpekar dock att kommunen har begränsade ekonomiska resurser, och uppmanar också...

Martinsons söker ny huvudägare

LÄNET Träförädlingskoncernen Martinsons i Bygdsiljum, som också har kontor i Lycksele, söker efter ny huvudägare till familjeföretaget som drivits i fyra generationer.