Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Unik samling Saabar

När Tron Bach flyttade till Gullsjö 2011 fann han en gammal, trasig Saab 92 på gården. Det var början på hans Saab-samling, unik i norra Sverige, som nu kan beskådas av allmänheten.

GULLSJÖ · Published sep 1, 2019 at 07:15

Tron Bach är född och uppvuxen i Norge där han jobbade som hotellägare och byggde upp Rallarmuseet på Finse, till minne av de människor som byggde järnvägen mellan Oslo och Bergen. När han nådde pensionsåldern lockade Sverige. Det var bland andra Olof Palme, Abba och Ingmar Bergman som hade fått honom att förälska sig i landet.

När Tron fann gården i Gullsjö, Vännäs kommun, sa det klick direkt.

– Efter fem minuter sa jag till mäklaren "jag köper det här", berättar Tron.

Efter flytten fann han en gråvit Saab 92 bakom vedboden. Den hade varit med om en älgolycka och saknade alla hjul. Tron tänkte först att bilen skulle skrotas, men en god vän och Saabentusiast från Norge berättade att det var Saabs första personbil och Tron rustade i stället upp den.

Samma år som Tron fann bilen gick Saab Automobile i konkurs.

– Plötsligt blev bilarna historia. Jag bestämde mig för att jag ville visa upp Saabs fantastiska utveckling.

Sagt och gjort. Tron började köpa Saab-bilar i olika färger från olika tidsepoker, från 1955 till 2007. Resorna för att köpa bilarna har varit många och långa. Totalt står nu 16 bilar i Trons ladugård där det tidigare stod kor.

Tron räknar att han har tillbringat runt 6 000 timmar på att rusta upp ladugården, inreda museet och renovera bilarna.

– Jag tänkte att det farligaste man kan göra som pensionär är att lägga sig på soffan, för då dör man. Det är viktigt att ha ett engagemang, menar Tron.

Men trots att Tron har renoverat bilarna så har alla sina märken och brister efter ett långt liv. Vid varje bil finns en skylt som på norska berättar bilens personliga historia.

Museet är indelat i fem delar. Här finns de klassiska bilarna, de bredaxlade, premiumbilarna, herrgårdsvagnarna samt stilikonerna.

Bland annat står en polisbil här i modellen Saab 95. Tron visar den skämtsamma texten på bilen "Säpo Gullsjö 17" vilket är adressen där Tron bor. Han betonar att han har fått tillstånd från polisen.

En bil som betyder lite extra för Tron är en blå Saab 99. Han berättar att hans vän köpte en likadan bil när han var i 20-årsåldern, och Tron fick följa med på många turer i bilen.

– Den påminner mig om hur härligt livet var då.

Saab Memorial Hall, som museet heter, slog upp portarna för allmänheten den 4 augusti och håller öppet till den 15 september.

– Jag tänker att det här ska vara ett litet utflyktsmål för dem som bor i regionen. Om man är speciellt intresserad av bilarna kanske man åker ännu längre, säger Tron.

Museet är öppet dygnet runt och när man kommer in möts man av skylten "100 procent självbetjäning". Tron tipsar även om att ta en fika i ladugården med småkakor bakade av grannen, och en promenad i vackra Gullsjö. Tanken är att museet kommande år ska hålla öppet under sommarmånaderna.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...