Lördag 22 februari 2020

Lokaltidningen

Unik samling Saabar

När Tron Bach flyttade till Gullsjö 2011 fann han en gammal, trasig Saab 92 på gården. Det var början på hans Saab-samling, unik i norra Sverige, som nu kan beskådas av allmänheten.

GULLSJÖ · Published sep 1, 2019 at 07:15

Tron Bach är född och uppvuxen i Norge där han jobbade som hotellägare och byggde upp Rallarmuseet på Finse, till minne av de människor som byggde järnvägen mellan Oslo och Bergen. När han nådde pensionsåldern lockade Sverige. Det var bland andra Olof Palme, Abba och Ingmar Bergman som hade fått honom att förälska sig i landet.

När Tron fann gården i Gullsjö, Vännäs kommun, sa det klick direkt.

– Efter fem minuter sa jag till mäklaren "jag köper det här", berättar Tron.

Efter flytten fann han en gråvit Saab 92 bakom vedboden. Den hade varit med om en älgolycka och saknade alla hjul. Tron tänkte först att bilen skulle skrotas, men en god vän och Saabentusiast från Norge berättade att det var Saabs första personbil och Tron rustade i stället upp den.

Samma år som Tron fann bilen gick Saab Automobile i konkurs.

– Plötsligt blev bilarna historia. Jag bestämde mig för att jag ville visa upp Saabs fantastiska utveckling.

Sagt och gjort. Tron började köpa Saab-bilar i olika färger från olika tidsepoker, från 1955 till 2007. Resorna för att köpa bilarna har varit många och långa. Totalt står nu 16 bilar i Trons ladugård där det tidigare stod kor.

Tron räknar att han har tillbringat runt 6 000 timmar på att rusta upp ladugården, inreda museet och renovera bilarna.

– Jag tänkte att det farligaste man kan göra som pensionär är att lägga sig på soffan, för då dör man. Det är viktigt att ha ett engagemang, menar Tron.

Men trots att Tron har renoverat bilarna så har alla sina märken och brister efter ett långt liv. Vid varje bil finns en skylt som på norska berättar bilens personliga historia.

Museet är indelat i fem delar. Här finns de klassiska bilarna, de bredaxlade, premiumbilarna, herrgårdsvagnarna samt stilikonerna.

Bland annat står en polisbil här i modellen Saab 95. Tron visar den skämtsamma texten på bilen "Säpo Gullsjö 17" vilket är adressen där Tron bor. Han betonar att han har fått tillstånd från polisen.

En bil som betyder lite extra för Tron är en blå Saab 99. Han berättar att hans vän köpte en likadan bil när han var i 20-årsåldern, och Tron fick följa med på många turer i bilen.

– Den påminner mig om hur härligt livet var då.

Saab Memorial Hall, som museet heter, slog upp portarna för allmänheten den 4 augusti och håller öppet till den 15 september.

– Jag tänker att det här ska vara ett litet utflyktsmål för dem som bor i regionen. Om man är speciellt intresserad av bilarna kanske man åker ännu längre, säger Tron.

Museet är öppet dygnet runt och när man kommer in möts man av skylten "100 procent självbetjäning". Tron tipsar även om att ta en fika i ladugården med småkakor bakade av grannen, och en promenad i vackra Gullsjö. Tanken är att museet kommande år ska hålla öppet under sommarmånaderna.

Tveksam till vindkraft

TÄRNABY Tärna-Stensele allmänning valde i måndags att bordlägga frågan om man ska tillåta företaget Fred Olsen Renewebles att undersöka möjligheten till att bygga tre stora...

Nora fick sällskap av varg

WHITEHORSE Två svenskar, båda med anknytning till Storuman, tog en sensationell femte- och sjundeplats när årets upplaga av Yukon Quest avslutades under förra helgen. – Det var...

De strejkar för sin skola

Vilhelmina Under torsdagen strejkar elverna i klass sex vid Malgoviks skola. De vill att politikerna ändrar sig så att Malgoviks skola blir kvar. – Det är dumt att lägga ner en...

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

Flera nyheter på Idrottsgalan

LYCKSELE I kväll, fredag, hålls Idrottsgalan på Hotell Lappland i Lycksele, för elfte gången. I år med flera nyheter. – Det känns som att vi har koll på läget nu, säger Elin...

Sorseleföretag prisades

SORSELE I fredags hölls en Framtidsdag på Kulturhuset i Sorsele där det bland annat delades ut priser till årets företagare och årets förening. Skolungdomar från Sorsele visade...