Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Frida Stighäll, regionchef för Ung Företagsamhet i Västerbottens län. Foto: ERIC NORDLUND

UF-företagandet ökar i länet

Andelen UF-företag på gymnasieskolorna i Västerbottens län ökar. I år är 831 elever, fördelade på 290 UF-företag, aktiva, vilket är nytt rekord.
– Extra roligt är att intresset för UF-företagande ökat på praktiska program, säger Frida Stighäll, regionchef för Ung Företagsamhet i länet.

LÄNET · Published jan 29, 2019 at 11:15

UF är förkortning för Ung Företagsamhet, en rikstäckande, politiskt obunden ideell organsiation som sedan 1980 försökt intressera gymnasieungdomar för att testa företagandets villkor. Detta genom att erbjuda gymnasieelever att ägna ett år åt att starta, driva och avveckla ett så kallat UF-företag inom skolans hank och stör.

– Att våga satsa på att testa vingarna så här är inte bara att lära sig grunderna för att vara förtagare, det handlar också väldigt mycket om att få unga att tro på sig själva och vad de kan uträtta, säger Frida Stighäll.

Inom det ekonomiska programmet brukar UF-förtagandet vara en självklar del. Men Ung Företagsamhet vill, inte helt oväntat, att så många gymnasieelever som möjligt tar chansen.

Tidigare har det varit svårt att få med de praktiska programmen, men det har ändrats. Idag kommer 45 procent av UF-företagen i länet från dessa program.

– Det är ju inte så att alla som gör detta blir företagare, och det är inte heller det som är det viktiga. Målet är att alla, någon gång i livet, ska ha möjlighet att välja entreprenörskap, att de ska ha med sig vad det innebär att driva ett företag, säger Frida Stighäll.

Men varför är det viktigt att gymnasieelever ska ha med sig den kunskapen?

– Vare sig man kommer att driva företag eller vara anställd har man nytta av att veta hur ett företag fungerar.

Frida ser också en bonuseffekt av UF-företagandet, en effekt som märks här och nu. Och som inte direkt har med företagande att göra, utan med motivation.

– UF-företagande är ett viktigt komplement till den vanliga undervisningen, som faktiskt kan vara en hjälp. Skolan är inte optimal för alla elever, och att få göra något annat, där man kan påverka mycket själv, få mycket frihet under ansvar, det kan göra att man också blir mer motiverad att klara skolan, säger hon.

UF-verksamhet har alltså funnits i snart 40 år och därmed kan man också utläsa vissa saker. Frida Stighäll berättar att bland de som drivit UF-företag råder generellt sett lägre arbetslöshet. De har också högre snittlön och fler ur denna grupp når högre positioner i samhället än de som inte drivit UF-företag.

25 procent av de som drivit UF-företag startar eget någon gång i livet, mot 20 procent för andra elever. Och 80 procent av UF-tjejerna kan tänka sig att starta företag.

UF-företag drivs på gymnasiet, men nu satsar man också hårt på att få in läromedel i grundskolan, redan från årskurs 4. Och när det gäller antalet UF-aktiva elever siktar man på nytt rekord nästa läsår.

– Då är målet 1 000 elever, säger Frida Stighäll.

Ung Företagsamhet i Västerbottens län

  • Ung Företagsamhet i Västerbottens län har sitt kontor i Umeå.
  • Att driva UF-företag i gymnasiet innebär att man startar, driver och avvecklar sitt företag under ett läsår, för att på så vis lära sig företagandets olika delar.
  • Läsåret 2018/2019 är 831 länselever aktiva i UF-företag.
  • Eleverna är fördelade på 290 företag.
  • Alla länets gymnasieskolor deltar.
  • Skolorna från södra Lappland: Tannbergsskolan, Lycksele, Malgomajskolan, Vilhelmina och Luspengymnasiet, Storuman.
  • Skolorna från Skellefteå kommun: Guldstadsgymnasiet, Praktiska gymnasiet, Anderstorpsskolan, Balderskolan och Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
  • Skolorna från Umeåregionen: Dragonskolan, Forslundagymnasiet, Midgårdsskolan, Minervagymnasiet, Thorén Buisness school, NTI-gymnasiet, Umeå internationella gymnasium och Liljaskolan i Vännäs.

831

elever i länet är med i UF-företag detta läsår.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...