Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

Sveriges längsta bilbana invigdes av Stenmark

Det blev succé när Sveriges längsta racerbana i Fällfors norr om Skellefteå togs bruk i lördags. 16 700 åskådare fick se en hemmaförare vinna och en skidlegend inviga.

FÄLLFORS · Published jun 20, 2019 at 12:15

Drivecenter Arena bjöd på strålande sol och nio race i fyra olika klasser. Det lockade storpublik, säkert också en och annan från södra Lappland.

För invigningen stod ingen mindre än skidlegenden Ingemar Stenmark, som en gång satte Tärna IK Fjällvinden på kartan. Två OS-guld, tre VM-guld, 86 världscupsegrar, vinnare av Mästarnas mästare och Let´s dance – men också mycket intresserad av bilsport och Porscheägare.

Det var vad som lockade honom till Fällfors. Han gratulerade bygden och länet till Skandinaviens längsta racerbana innan han satte sig i en Porsche och drog ut på ett varv, och lät hastighetsmätaren passera 200 på långa rakan.

Sedan var det dags för riktiga race, där man bland annat kunde se en annan legend, rallyvärldsmästaren från 1984, Stig Blomqvist, köra Porsche Carrera Cup.

– Det går snabbare än i Saab V4 som jag inte tävlat med sedan 70-talet. Men jag vet inte om det här är roligare, sade han och log.

Publikjubel drog hemmaföraren Robert Dahlgren i TCR med sin Cupra ner när han först i tät kamp missade segern med bara 22 tusendelar i race 1, för att sedan vinna klart i race 2.

Motor och musik i fokus

LYCKSELE Vad Motorveckan handlar om hörs på namnet. Men Motorveckans koordinator Mikael Jakobsson vill också lyfta en annan sida; musiken. – Det är musiken som gör att folk...