Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Brandvarnare är bra att ha. Kolla att den fungerar, uppmanar Brandskyddsföreningen. Foto: ALEXAS FOTOS/PIXABAY

Stor risk för julbränder – detta bör du tänka på

Snart börjar den brandfarligaste månaden – nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder och varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6 000 bostadsbränder, meddelar Brandskyddsföreningen.

LÄNET · Published dec 2, 2019 at 12:15

I Västerbottens län rycker Räddningstjänsten ut till cirka 15 bostadsbränder varje år i december. Det visar en sammanställning av Brandskyddsföreningen, som nu delar med sig av fem säkerhetstips för en brandsäker julmånad, se faktarutan.

– Att brandrisken ökar i juletid känner de flesta till, men få vet att spisen orsakar betydligt fler bränder än levande ljus. Även elrelaterade bränder, exempelvis i samband med laddning, blir en allt vanligare brandorsak, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Varje år rycker Räddningstjänsten ut till över 600 bostadsbränder bara i december, varav cirka 15 i Västerbotten. För att minska risken för bränder tipsar Brandskyddsföreningen om fem sätt att brandsäkra bostaden. Det viktigaste: skaffa en brandvarnare – och se till att den fungerar.

– De flesta har en brandvarnare hemma, men kontrollerar den allt för sällan. Vid en majoritet av alla dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Brandvarnare räddar liv, så enkelt är det, säger Lars Brodi i poressmeddelandet.

Tips för brandsäker jul

  • Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för ett brandsäkert julfirande:

1. Vakta spisen. Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett mobillarm om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
2.Kolla elen. Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
3. Håll ljusen sällskap. Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer.
4. Utrusta dig. Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnareper våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar.Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
5. Sota regelbundet. Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport