Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Foto: PIXABAY

Stor lavinfara i Västra Vindelfjällen

Det är inte bara stormstyrkor (49,7 m/s uppmättes i Stekenjokk i natt) som är problem i fjällen, där nu också Saxnäs skola har stängt. Lavinfaran bedöms som stor, och störst är den i Västra Vindelfjällen. "Lås in skidorna och skotern och göm nyckeln", uppmanar Naturvårdsverket.

INLANDET · Published jan 11, 2019 at 11:30

Så här skriver Natuyrvårdsverket på sin hemsida lavinprognoser.se om läget i Västra Vindelfjällen:

"Först det enkla. SMHI har utfärdat sin allvarligaste varning (klass 2) för området. Ta den på stort allvar, nu är det verkligen farligt att vistas utomhus på kalfjället.

Sedan det svåra. Även om vinden mojnar vad det lider gör inte lavinfaran det. Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig. Det kommer också att ta några dagar innan vi återfått kontroll på lavinläget, följ därför våra prognoser kontinuerligt.

Till sist. Är du osäker på din inre styrka och avhållsamhet kanske det är bäst att låsa in skidorna eller skotern och be någon gömma nyckeln, spara branterna till efter helgen."

Igår fanns beredskap för att evakuera äldre i Tärnabyorådet in till samhället, men det blev aldrig aktuellt.

– Nej, det behövdes aldrig, säger Madeleine Rinman, informatör på Storumans kommun, till Lokaltidningen.

Någon stängning av skolor i Storumans kommun behövdes inte heller.

– Däremot var det en del elever som inte tog sig till skolan i Tärnaby idag, eftersom skolskjutsarna inte tog sig fram, säger Madeleine Rinman.

Igår beslutades, som Lokaltidningen berättat tidigare, att skolan i Risbäck, Dorotea, stängs på grund av stormen Jan. I dag är också skolan i Saxnäs, med 40 elever, stängd.

– Det är för farligt att ha barnen ute på vägarna, säger Christer Staaf, förvaltningschef för grundskolan i Vilhelmina kommun till SVT Nyheter Västerbotten.

– Vi tog beslutet nu på morgonen. Det blåser otroligt hårda vindar och har börjat komma snö, säger han vidare.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

"Vi märker hur mycket det här betyder för många barn"

Vilhelmina Även i år blir det gratis aktiviter under sommarlovet i Vilhelmina. Bland annat återkommer den populära kockskolan. – Det var lite osäkert om vi skulle få några bidrag...