Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Mikael Ekeholm, Lycksele, är en av de taxichaufförer som är redo att köra personer med covid-19. Foto: ANDERS LINDER/REGION VÄSTERBOTTEN

Sorsele, Dorotea och Lycksele i coronasamarbete

Reseservice vid Region Västerbotten och taxibolag i Lycksele, Dorotea och Sorsele har inlett ett samarbete för att kunna transportera personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 utan vårdbehov.
– Vi samarbetar sedan tidigare med taxi i Skellefteå och kör även covidtransporter i Umeå, men nu går vi vidare med inlandet, säger Simone Öhrner, avdelningschef vid Reseservice i ett pressmedelande.

INLANDET ˇ Published maj 8, 2020 at 13:30

För att säkert kunna genomföra transporter har specialfordon byggts om, där säten plockats bort och en skyddande vägg mellan förare och passagerare satts in. Taxichaufförerna har av ambulansverksamheten, i samråd med vårdhygien, fått grundläggande utbildning i hygienregler och smittvägar och de har också tillgång till viss skyddsutrustning, berättas det i pressmeddelandet, där det också framkommer att redan nu kan taxi i Lycksele ta emot de första patienterna, Dorotea är på gång att starta nästa vecka och med Sorsele förs diskussioner om när och hur transporter kan ske.

– Utbildningen var toppen med bra information som vi har nytta av, både som chaufförer men även i vardagen, säger Mårten Persson, taxcichaufför, i pressmeddelandet.

Eftersom patienter med bekräftad covid-19 lyder under smittskyddslagen så kan dessa inte transporteras med vanliga taxibilar, berättas det vidare.

– Vi är nu väl förberedda för att möta upp ett förväntat behov av transporter och eftersom vi har för få ambulansresurser i inlandet är det fantastiskt att taxibolagen nu kliver fram, säger Eva Lindberg, avdelningschef vid ambulansen och akutmottagningen i Lycksele, i pressmeddelandet.

Lycksele och inlandets kommuner har, enligt Region Västerbotten, ännu förhållandevis få konstaterade fall av covid-19.

– Det är lätt att tro att smittan bara finns längs kusten. Men även om vi är i något av ett mellanläge här så har vi ett flertal konstaterade fall och det behövs väldigt lite för att få en ökad spridning.

– Därför är det viktigt att folk fortsatt tänker på att följa de rekommendationer som finns, håll i och håll ut, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare i Lycksele, i pressmeddelandet.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Bäverforskning i länet

Länet Förekommer trikiner i svenska bäver- stammen? Det är frågan för ett examensarbete vid SLU där svenska jägarkåren kan bidra med forskningsunderlag.

Långsam älg-tv fascinerar folket

KULLBERG ”Den stora älgvandringen”, som nyligen avslutades, fick tittarna att flockas framför tv:n. Det lockar även till mängder av frågor och funderingar kring älgar, frågor som...