Måndag 30 mars 2020

Lokaltidningen

Sjukstugorna viktig vårdresurs under smitta

Sjukstugorna i Åsele, Vilhelmina, Dorotea, Storuman, Tärnaby, Sorsele och Malå kan komma att användas vid behov i corononas spår.
Ännu finns dock, enligt Region Västerbotten, inga smittade i södra Lappland.

INLANDET · Published mar 26, 2020 at 07:15

Hittills är 33 personer i Västerbottens län bekräftat smittade av coronaviruset covid-19. Region Västerbotten planerar för att coronaepidemin pågår under flera månader.

– Vi har hög beredskap, en regional samlad krisledning för att mobilisera och samordna de gemensamma sjukvårdsresurserna, förklarar Sofie Jacobsson, chefläkare, som ingår i den regionala krisledningen med anledning av coronaviruset covid-19, vid en presskonferens nyligen.

Lycksele lasarett har ännu inga rapporterade fall av coronasmittade.

– För närvarande har vi inte det. Vi tror inte på ett scenario med flera hundra smittade i inlandet, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Alla enheter inom sjukvården i södra Lappland, hälsocentraler och sjukstugor ingår i den regionala samordningen.

– Vi har ett samlat grepp över hela regionen och fördelar resurserna efter behov.
Sjukstugorna i södra Lappland, sammanlagt sju stycken i Åsele, Vilhelmina, Dorotea, Storuman, Tärnaby, Sorsele och Malå som kan komma att användas vid behov.

De ingår i de gemensamma sjukvårdsresurserna i länet.

Till SVT Västerbotten säger Annelie Lindström, verksamhetschef vid sjukstugan i Malå att det är fullt möjligt att använda sjukstugans vårdplatser.

Men utgångsläget är att inte behöva hamna i den situationen eftersom det kräver materiella och personella resurser som man inte har, förklarar Dan Thorn, verksamhetschef vid hälsocentralen i Norsjö.

– All information om läget hänvisar vi till krisledningen i Umeå. Vi följer den regionala strategin, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare vid Lycksele lasarett, men hon är tydlig med att förklara att det inte finns något tält utanför Lycksele lasarett för att brett testa personer där det finns misstanke om att någon bär på coronaviruset som det rapporterades vid Region Västerbottens konferens.

– Vi har en provtagningsvagn, inget tält, utanför sjukhuset. Orsaken är att vi inte har hittat en bra lokal inne på lasarett.

– Vi vill inte att folk ska sitta i väntrum eller gå igenom sjukhuset, säger hon.

Generellt gäller att de som insjuknar i coronaviruset blir lindrigt sjuka, men riskgrupperna är precis som vid influensaepidemier äldre och multisjuka.

Det är de patientgrupperna som fokus ligger på efter Folkhälsomyndighetens strategi.

– Coronaviruset är en helt ny sjukdom sedan några månader och vi lär oss allt mer efterhand, förklarar Gunilla Persson tillförordnad smittskyddsläkare.

– De flesta får lindriga besvär och behöver ingen sjukvård. Tvål och vatten räcker gott. Det finns inga planer att testa alla, alla blir inte sjuka samtidigt eller har behov av sjukvård, säger hon.

De generella råden för att skydda sig själv och andra är: Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Tvätta händerna ofta. Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten. Stanna hemma när du är sjuk.

– Besöksförbud har införts på samtliga lasarett i länet, säger Brita Winsa.

– Har man problem ska man inte ta sig till sjukvårdsmottagningen, stanna hemma och inte ringa 1177, sjukvårdsupplysningen, som är överbelastad.

– Det finns utmärkt information på Folkhälsomyndighetens hemsida, säger hon.

Ammarnäs wärdshus stänger

AMMARNÄS Ammarnäs wärdshus kommer att stänga sin verksamhet från och med måndag den 30 mars. – Vi har tittat på både personal, ekonomi och folkhälsa. Vi har fortfarande bra med...

Hotellägare permitterar all personal

STORUMAN Hotell Toppen i Storuman har nu tvingats korttidspermittera all personal. – För att göra en jämförelse så är det som att hoppa fallskärm utan skärm. Det går väldigt fort...

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Även Åsele stödjer företagen

ÅSELE Åsele kommun presenterar nu insatser för att stödja lokala företag i coronakrisen. Man påpekar dock att kommunen har begränsade ekonomiska resurser, och uppmanar också...

Distansarbetet antas kunna ge nya insikter

Länet I takt med att allt fler vuxna och ungdomar börjar utföra sina jobb och studier hemifrån så uppstår både nya möjligheter och nya utmaningar. Det menar Karin Danielsson som...

Gurktest bär frukt i Hällnäs

Hällnäs Hällnäs Handelsträdgårds försök att odla gurkor i Västerbotten med hjälp av LED belysning verkar ha fungerat. Redan nu skördar handelsträdgården omkring 220 gurka om dagen från det 500 kvadratmeter stora växthuset.