Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Seriestart för nya Inlandslaget

Inlandet har nu fått ännu ett lag i fotboll. Det är Dorotea IF, Vilhelmina IK och Åsele IF som tillsammans har skapat ett damlag.
– Vi samarbetar för att få ihop tillräckligt med spelare, säger tränaren Torbjörn Öhlund.

Inlandet · Published maj 2, 2019 at 12:15

I lördags spelade de sin första match tillsammans, en träningsmatch mot Strömsund och nu på lördag är det seriepremiär mot Mariehems SK från Umeå. Träningsmatchen slutade 2–1 till Strömsund. Inlandslagets mål gjordes av Izabell Mattsson.

– Jag tycker att vi gjorde det jättebra. Det var första matchen som vi spelade ihop, vi kan ju inte ens alla namn på varandra så vi är jättenöjda med resultatet, säger Jessika Hultman.

Det är många år sedan det fanns ett damlag i någon av de tre kommunerna. Vilhelmina IK var framgångsrika på 90-talet. Därefter har det till och från funnits damlag men det har varit svårt att få ihop spelare.

Initiativet till damlaget kom från Torbjörn Öhlund.

– Jag tyckte att inlandet behövde ett damlag, inte minst för att min dotter vill spela, säger han och skrattar. Det började med en futsal-cup här i Dorotea i mars och därefter bildade vi ett damlag i fotboll.

– För att få ihop ett starkt och livskraftigt lag så måste vi gå samman.

Officiellt heter laget Dorotea IF/Vilhelmina IK/Åsele IK, förkortat DIF/VIK/ÅIK, men de kallar sig själva Inlandslaget. De har också tagit fram en ny matchdräkt i rosa.

– Det är många av oss som har spelat i sjumannalag och spelat med killarna men vi har verkligen längtat efter att få spela i damserien, säger Maja Öhlund.

Det är långa avstånd för laget och det innebär att de tränar tillsammans ungefär varannan vecka och på hemorten två gånger i veckan.

De gemensamma träningarna förläggs till Vilhelmina och Dorotea, varannan gång, eftersom det där finns gräsplaner.

Detsamma gäller för hemmamatcherna som alternerar mellan Vilhelmina och Dorotea.

När det gäller målsättningen för seriespelet är den inte så högt ställd.

– Vi ska ha kul och spela ihop oss. Egentligen skulle det vara bättre om det fanns en division fyra, vi får möta starka Umeålag och vi tar det här året för att utvecklas som lag, säger Torbjörn Öhlund.

– Tjejerna är så positiva och glada och det gör att man som tränare tycker att det är minst lika kul och det ger en energi.

Dorotea IF/Vilhelmina IK/Åsele IK - division 3 södra Västerbotten

  • Dorotea IF, Vilhelmina IK och Åsele IK gör gemensam sak i södra trean och ställer upp med ett gemensamt lag. Internt kallar de sig Inlandslaget. På lördag blir det premiär mot Mariehem på Björnvallen i Dorotea. Under seriens gång kommer matcher också att spelas på Tjärnvallen i Vilhelmina.
  • Första omgången: DIF/VIK/ÅIK-Mariehems SK (lördag), Umedalens IF/Sandåkerns SK 3-Sävar/Täfteå IK och Ersboda SK-IFK Umeå (söndag) samt Hörnsjö IF 2-Ersmarks IK och Umeå Södra DFF-Mariehems SK (tisdag).
  • Alla DIF/VIK/ÅIK:s motståndare, utom Hörnsjö (Nordmalings kommun), kommer från Umeå kommun.

Tränare

  • Torbjörn Öhlund, Ante Fahlén, Clas-Gunnar Eriksson, Niklas Svensson och Pontus Rönnberg. Materialförvaltare: Jani Ahonen.

Övriga spelare, inte med på bild

  • Amanda Svensson, Viktoria Hultman, Iza Nilsson Forsén, Moa Jonsson Näslund, Sabrina Jonsson, Lovisa Söderberg, Adelia Persson, Emma Appelqvist, Marina Abrahamsson, Alva Nordh, Lovisa Ullén, Ida Danielsson, Shaysista Hussein och Elin Nejne.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...