Tisdag 26 januari 2021

Lokaltidningen

Ett varmare klimat innebär att det kan bli svårare att ordna isvägar som här i centrala Lycksele. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM/ARKIV

Risk för svaga isar på sjöar och vattendrag

Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på.
– Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag anser att man bör vara mycket försiktig, säger Jan Fransson, räddningschef hos Sorsele kommun.

LÄNET · Published jan 10, 2020 at 12:15

Både Jonas Hallin, räddningchef hos Lycksele kommun och hans kollega i Sorsele, Jan Fransson, uppmanar folk att vara försiktiga när de ger sig ut på isar.

– De flesta jag har pratat med säger att isarna i inlandet och upp mot fjället är sämre än normalt. Det gäller särskilt isar över vattendrag. Jag tycker att folk helst bör hålla sig där isen är stakad och kontrollerad, säger Jan Fransson, räddningchef hos Sorsele kommun.

Att det råder närmast lömska isförhållanden beror på att isarnna inte hann frysa till ordentligt innan snön kom. Efter snön lade sig så har blidvädret dominerat under december och början av januari. Stundtals har det regnat flera centimeter, vilket har fått flöden i bäckar och åar att öka kraftigt. Värst har det varit i västra delarna av länet där det stundtals har uppstått översvämingar under snötäcket.

– Den ökade tillrinningen har inneburit att isarna vid in- och utlopp på sjöar kan ha försämrats. Därför måste man vara väldigt försiktig, säger Jonas Hallin.

Flera allvarliga tillbud med snöskotrar har också inträffat. Bland annat en olycka i Åsele under julhelgen där en person omkom efter att ha kört sin skoter genom isen på Ångermanälven.

Det förrädiska isläget har också gjort att det gjorts extra kontroller på de isvägar som finns i länet.

– Vi har kontrollerat istjockleken både på isvägen över till Ansia här i Lycksele och i Siksele där isvägen går över Vindelälven. Just nu är tjockleken tillräckligt stor men man måste vara försiktig och hålla hastighetsbegränsningen, säger Karin Gottfridsson, enhetschef hos Lycksele kommun som ansvarar för isvägarna.

Även i Sorsele kommun finns en isväg över Vindelälven i höjd med Blattnicksele.

– Där är det ingen fara eftersom isvägen har vattnats under en längre tid och är tjockare än närliggande isar, säger Jan Fransson, räddningschef hos Sorsele kommun.

Med ett allt varmare klimat kommer det att bli svårare att ordna isvägar enligt en utredning gjord av SMHI på uppdrag av Färjerederiet hos Trafikverket. Studier på isvägar över Storsjön i Jämtland visar nämligen att isläggningsperioden har minskat med flera veckor sedan slutet av 1800-talet och fortsätter minska i framtiden.

– Det kommer att bli svårare att inrätta isvägar, även om det också fortsättningsvis kommer att finnas is vintertid. Vår analys pekar alltså på att det kommer att krävas anpassningar till det varmare klimatet, berättar Kristoffer Hallberg, hydrauliker på SMHI.

Fler nyheter från Södra Lappland

Dorotea har fått en ungdomskonsulent

Dorotea Sedan den 1 december arbetar Matilda Söderberg som ungdomskonsulent i Dorotea. Hon ska ta tillvara på ungdomarnas intressen och verka för att de ska få mer inflytande i...

Sorsele får ny folktandvårdsklinik

SORSELE Nu börjar bygget av en ny folktandvårdsklinik i Sorsele. Det är Previas tidigare lokaler i sjukstugan som byggs om för att rymma den nya kliniken och efter sommaren...
Lokaltidningen rekommenderar

Bilprovingen i Tärnaby kan återuppstå inom kort

TÄRNABY Kommunen och Svensk Bilprovning AB för samtal om att ordna möjlighet till bilprovning i Tärnaby efter att den mobila enheten lagts ner. Men någon hjälp från Trafikverket...

Lasarettsmaten lagas i Lycksele

LYCKSELE Lycksele lasarett får behålla mat lagad i det egna köket. Det skriver majoriteten i landstinget, S, V och MP, i ett pressmeddelande.

Besvikelse efter neddragning

FREDRIKA Det råder stor besvikelse i Fredrika efter kommunfullmäktiges beslut att dra ned på antalet särskilda boendeplatser på servicehuset Duvan. – Det här blir ingen...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat