Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Foto: ARKIV

Risk för dubbla kriser i sommar

Länsstyrelsen, skogsägare och räddningstjänster i länet förbereder sig nu inför att hantera eventuella skogsbränder som kan uppstå i sommar.
– Skogsbränder tar ju inte hänsyn till corona utan det kan komma ändå, säger Sandra Majlöv Modig på länsstyrelsen.

Länet · Published jun 23, 2020 at 12:15

Sommaren 2018 var ett extremt år på många sätt och risken för att samma sak ska inträffa den här sommaren är inte högre än normalt.

Men med tanke på den rådande pandemin gör länsstyrelsen och andra aktörer sitt bästa för att hantera skogsbränder i ett redan utsatt läge.

– Nu jobbar vi i en stab på länsstyrelsen, vi är omkring 50 personer som jobbar mer eller mindre på heltid för att möta corona, berättar Lina Andersson som jobbar med samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har bland annat upprättat en skogsbrandsplan som har skickats till MSB och har sammanställt en kontaktlista inför sommaren.

Men det finns också stor variation i de olika räddningstjänsternas förutsättningar inför sommaren.

– I länet har vi två komuner som har heltidsstationer och andra kommuner som har deltidsstationer, då måste man jobba utifrån de olika förutsättningarna, säger Sandra Majlöv Modig, beredskapshandläggare på länsstyrelsen.

Hur väl rustade står de inför eventuella personalbortfall i sommar?

– Det är jättesvårt att sia om, det är upp till varje kommun att planera för.

Även Norra Skogsägarna jobbar för att möta en eventuellt torr sommar.

Föreningen driver bland annat ett pilotprojekt för uthyrning av brandutrustning vid eftersläckningsarbete.

– I händelse av behov har markägare möjlighet att hyra utrustning om räddningstjänsten inte har möjlighet att lämna kvar utrustning, säger Per Holmström som menar att samarbete är en viktig framgångsfaktor.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

Statligt bidrag mot social isolering

LÄNET Regionala och nationella åtgärder har genomförts för att minska ensamheten hos de äldre som orsakats av den sociala distanseringen. Nästa onsdag är sista dagen för...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport