Onsdag 12 augusti 2020

Lokaltidningen

Handolyckor ökar under sommaren då allt fler personer jobbar med byggprojekt hemma. Foto: PIXABAY

Olycksfall ökar under sommaren

Länets akutmottagningar meddelar att bland annat handskador ökar under somrarna. Det beror på att allt fler råkar ut för olyckor i hemmet, både barn som leker och vuxna som arbetar med hus och trädgård.

LÄNET · Published jul 21, 2020 at 07:15

Semestertider leder ofta till att många arbetar med huset eller trädgården. Även barn och ungdomar leker mycket, bland annat genom att hoppa studsmatta. Det leder till fler olyckor som sker i hemmet, både bland vuxna och barn.

– Många bygger och arbetar hemma och gör sig illa. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Ha en bra skyddsutrustning och använd exempelvis ordentliga skor när du klipper gräs, säger ST-läkaren Hans Bergmark som arbetar vid ortopeden och akutmottagningen på Skellefteå lasarett.

Nu när fler semestrar hemma i och med pandemin, kan det leda till ännu fler skador av denna typ.

– Det är inget jag har sett en tydlig trend till än men så kan det bli. De skador jag oftast ser hos barn och ungdomar kommer från sport och lek och det vill man inte gärna sätta stopp för. Men skador hemma kan minskas genom att respektera och följa de säkerhetsanordningar som finns på maskiner och verktyg.

– Mitt bästa råd i sommar är att alltid använda bra skyddsutrustning även om jobbet tar lite längre tid. Det är värt det för att slippa göra sig illa.

Någonting som vanligtvis brukar öka under somrarna är olyckor bland äldre personer som blivit uttorkade av sommarvärmen och druckit för mycket alkohol.

Hans Bergmark hoppas att färre besöker en akutmottagningen i sommaren, men vill även framhäva att länets invånare ska känna sig trygga med att vården finns om det behövs.

Han hoppas även på färre trafikolyckor i sommar.

– Jag hoppas särskilt att det inte blir så många trafikolyckor i år, speciellt där motorcyklar är involverade, säger Hans Bergmark.

– Jag blir själv orolig när jag ser personer köra moped med sandaler eller motorcykel utan motorcykelställ.

Region Västerbotten informerar att invånarna, precis som resten av året, kan ringa 1177 när det inte handlar om en livshotande situation.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport