Tisdag 18 februari 2020

Lokaltidningen

Nytt rekord för Lokaltidningen

Lokaltidningen ökar upplagan rejält.
3 800 prenumererade exemplar är den hittills högsta siffran i Lokaltidningens historia, en ökning med 300.
– Lokal journalistik berör, konstaterar Bodil Resare, vd, publisher och ansvarig utgivare.

INLANDET · Published feb 5, 2020 at 13:15

Tidningar i Norr ger ut fyra tidningar. Lokaltidningen i södra Lappland, Västerbottningen, som bevakar Umeåregionen, Västerbottens Mellanbygd, med Robertsfors som bas, och Nordsverige i Ångermanland.

Lokaltidningen startade 2008 som en gratisutdelad månadstidning. 2012 togs steget till att komma ut en gång i veckan och dessutom bli prenumererad.

Lokaltidningen tangerar nu sitt ökningsrekord, plus 300 exemplar, och landar på 3 800 prenumeranter 2019, detta i en bransch som generellt tappar år efter år.

Bodil Resare, som sedan drygt ett år tillbaka är vd, publisher och ansvarig utgivare för både Lokaltidningen och de andra tre prenumererade titlarna, är förstås glad över siffrorna.

– Det är roligt att fler har fått upp ögonen för våra produkter. Vi har nu ett fullgott utbud. Papperstidningen är fortfarande väldigt viktig och uppskattad av läsarna, men vi har ju också lokala digitala nyhetssajter för alla titlar och en app att ladda ned i telefonen.

– Idag är det viktigt att finnas både på papper och digitalt, fastslår hon.

Varför tror du att Lokaltidningen ökar?

– Kärnan är den lokala journalistiken. När vi samtidigt har en stark förankring i bygden och läsarna uppfattar att vi levererar ett aktuellt, relevant innehåll, då ger det fler prenumeranter, det är min analys, säger Bodil Resare.

– Dessutom bidrar lokala annonser. Annonser är också nyheter. Annonsörerna har nu också möjlighet att variera innehåll och frekvens på ett helt nytt sätt, genom att använda både papper och webb.

Varför är det lokala viktigt?

– Det är en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Bor du på landsbygden ska du ha samma rätt att vara informerad och uppdaterad om vad som händer i din närhet som de som bor i städer. Och få reda på hur myndigheters beslut berör dig. Små kommuner måste också granskas.

Hur ser framtiden för Lokaltidningen ut?

– Den är ljus. Papperstidningen går hand i hand med vårt digitala utbud. Vi kommer att på olika sätt utveckla innehållet i alla kanaler, och samtidigt vara lyhörda för våra läsare, säger Bodil Resare.

Bodil Resare. Foto: ARKIV/ALLAN FJÄLLSTRÖM

Tidningar i Norr AB

  • Tidningar i Norr AB ger ut fyra prenumerade endagarstidningar på papper. Två ökar och två håller ställningarna, enligt de officiella TS-siffrorna för 2019.
  • Här följer upplagorna (ökning inom parentses):
  • Lokaltidningen 3 800 (+300).
  • Västerbottningen 3 200 (+100).
  • Nordsverige 3 200 (0).
  • Västerbottens Mellanbygd 3 100 (0).
  • Alla fyra levererar också dagligen nyheter via respektive hemsida, i Lokaltidningens fall www.lokaltidningen.nu.
  • Det finns också en gemensam app som heter Tidningar i Norr. När man laddat ned appen väljer man vilken av de fyra tidningarna man vill följa.
  • Tidningarna har även varsin Facebook-sida.

Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor

SORSELE Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor i bland annat nya maskiner. – Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare,...

Rekordstor försvarsövning planeras till våren

STORUMAN Med övningsmoment över hela Sverige kommer Aurora 20 bli större och mer omfattande än föregångaren Aurora 17 – den då största svenska övningen i sitt slag på mer än 20...

Ny drift av Gammplatsen

LYCKSELE Hembygdsområdet Gammplatsen i Lycksele får en ny ledning när ansvaret går över från Lycksele hembygdsgille till Skogsmuseet. Det beslutade kommunstyrelsen för två veckor...

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

STORUMAN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret där...

Civilförsvaret rustar också upp

STORUMAN I händelse av en större katastrof som till exempel stora skogsbränder eller översvämningar kommer civilsamhället att utsättas för svåra prövningar. Därför pågår nu...