Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Ronny Lestander, vaccinsamordnare, Region Västerbotten. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Nu kan fler vaccinera sig i Västerbotten

Tre kommuner i södra Lappland är bland de kommuner som har vaccinerat störst andel av befolkningen i landet. Denna vecka påbörjas vaccineringen av alla mellan 70-79 år.
– Det går ganska fort nu, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare Region Västerbotten och uppmanar folk att boka tid för vaccination.

SÖDRA LAPPLAND · Published apr 12, 2021 at 12:00

Folkhälsomyndighetens statistik från i torsdags visade att Lycksele, Malå och Åsele tillhör de kommuner i Sverige där störst andel av invånarna har vaccinerats. Nästan en tredjedel i respektive kommun har fått den första sprutan och nu finns fler vaccineringstillfällen tillgängliga i länet.

Enligt regionens vaccinsamordnare Ronny Lestander går det bra med vaccineringen, men han jobbar för att fördelningen ska vara mer jämnt fördelad bland kommunerna i länet.

Varför vaccineras det så mycket i just Lycksele, Malå och Åsele?

– Framför allt har vi stora förpackningsstorlekar med 100 vaccindoser i varje förpackning, vilket ger större effekt i en liten kommun, därför blir det lite ryckigt. En liten kommun hinner mycket längre, men kan vid nästa leverans få mindre doser och hamna efter.

– Vi gör vad vi kan för att det ska vara så rättvist som möjligt i hela regionen, men det finns många utmaningar med logistiken.

Regionen tilldelas ungefär 8 000-15 000 vaccindoser i veckan, varav ungefär en tredjedel går till den andra dosen.

– Under de kommande veckorna får många den första dosen, men kring vecka 17 går ganska stor del av vaccinen till den andra dosen. Det beror på när man fick sin första dos.

Hittills har 92 procent av länets 80-plussare fått sin första dos. I måndags kom färsk statistik om att 44 procent av alla länsbor mellan 70-79 år fått sin första vaccindos.

43 404 personer i läner har vaccinerats, vilket är 20 procent av alla över 18 år.

– Det har ökat ett par tusen sedan torsdagens statistik från Folkhälsomyndigheten, säger Lestander.

En ny tidsplan i Sverige har gjorts gällande vaccinationstakten, en tilläggsöverenskommelse mellan SKR och regeringen.

– 70 procent av alla över 65 år ska ha fått första dosen i mitten av maj. Det tror jag att vi klarar utan problem. Sen ska alla över 18 år ha fått den första dosen i augusti. Där vet vi inte hur vi klarar det, det beror på hur mycket vaccin vi får de kommande månaderna.

Lestander uppmanar de som redan haft konstaterad covid-19 att ändå vaccinera sig, men inte ställa sig först i kön.

Är länsborna bra på att boka tid för vaccinering?

– De är ganska bra, men det finns fortfarande lediga tider den här veckan och nästa. De som är över 70 år ska inte ha några problem att hitta någon tid.

Samordningen av vaccineringen mot covid-19 har varit en stor utmaning att hantera, bland annat på grund av ovissheten kring hur många doser vaccin som tilldelas varje region och förvaringen.

– Det är vaccin som kräver väldigt speciell förvaring, hantering och speciella transporter. Det finns även en extremt stor vaccinationsvilja, vi kommer aldrig upp i de här siffrorna med vanlig influencavaccinering. De vaccinen kan man förvara och spara längre medan covid-vaccin har väldigt kort hållbarhet och måste ut snabbt. Det kräver en extrem logistikplanering.

Från och med i måndags kan alla personer födda 1951 och tidigare boka tid för vaccination. Tid bokas genom att kontakta valfri hälsocentral eller logga in på 1177.se.

Så många har fått vaccin

  • Lycksele: dos 1: 29.21 %, dos 2: 7.22 %
  • Malå: dos 1: 29.19 %, dos 2: 18.92 %
  • Åsele: dos 1: 29.17 %, dos 2: 13.96 %
  • Storuman: dos 1: 25.47 %, dos 2: 13.6 %
  • Sorsele: dos 1: 24.38 &, dos 2: 16.19 %
  • Dorotea: dos 1: 19.69 %, dos 2: 12.66 %
  • Vilhelmina: dos 1: 17.28 %, dos 2: 10.4 %

Källa: Folkhälsomyndighetens statistik den 8 april 2021.

Fler nyheter från Södra Lappland

Skogsutredning får massiv kritik

SORSELE I den stora statliga skogutredningen som nu varit ute på remiss föreslås en dubblering av mängden skyddad skog i det fjällnära området i södra Lappland. Berörda kommuner...
Lokaltidningen rekommenderar

Storuman inleder med berättarkvällar utomhus

UMNÄS Storumans kommun utsågs till Årets berättarkommun 2020/2021. Men på grund av coronapandemin som gjort det omöjligt att träffas i större grupper har berättaråret förlängts...

Lycksele kommun hoppas på nya entreprenörer

LYCKSELE Kommunen beklagar att Brattens lantbruk lägger ner, men de är oerhört tacksamma för vad jordbruket bidragit med i kommunen. – Vi hoppas att andra entreprenörer kan ta...

Ny avdelning öppnas i Åsele

ÅSELE Med ökat barnafödande är planen att en ny förskoleavdelning ska öppnas i den nygamla förskolelokalen som Träffpunkten nu huserar i. Förslaget som undersöks nu är att...

Smugglade kokain för 67 miljoner

SÖDRA LAPPLAND En last som innehöll kokain värt 67 miljoner kronor skeppades till Sverige från Colombia med ett företag med säte i södra Lappland som mottagare. Företagets...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar