Måndag 24 juni 2019

Lokaltidningen

Lokaltidningens år i bilder

Ett år går väldigt fort, så känns det. När vi tittar tillbaka ser vi att Lokaltidningen bevakat många händelser, stora som små, i södra Lappland. Några exempel hittar du här.

INLANDET · Published jan 7, 2019 at 11:15

Största händelsen under året var kanske valet, med maktskiften i Lycksele, Dorotea och Vilhelmina och delvis ny konstellation vid makten i Åsele, medan Storuman- och Sorseleborna ville ha det som det var tidigare. Valet är inte med i bildsvepet nedan, men vi bjuder på många andra minnesvärda moment. Något saknar du säkert, men allt kan inte vara med.

Här är redaktionens urval. Håll till godo!

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

GARDSJÖN, 11 april.

Anita Gimvall från Perstorp kämpade i flera år för att få behålla släktens koja vid sjön Stenträsket. Trots protester togs beslut om att kojan skulle brännas upp. Att kultur-, demokrati- och sameministern Alice Bah Kuhnke, MP, reagerade starkt och kallade beslutet orimligt hjälpte föga.

Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

LYCKSELE, 3 mars.

Det var full aktivitet på Gammplatsen när Snöyran arrangerades för första gången. Daniel Lundin med barnen Emil och Vide Lolycke tittade på när Ann-Mari Oskarsson och Karin Axelsson på Lycksele Hembygdsgille bakade tunnbröd i bagarstugan.

Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

BJÖRKSELE, 16 maj.

För att fira att Björksele kyrkokör fyller 90 år skulle det anordnas en jubileumskonsert den 19 maj, på orten där allt startade. Delar av planeringskommittén möttes dagarna innan för att se över de sista detaljerna.

Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

ÅSELE, 24 oktober.

Marika Niklasson, som driver Lapplands Mejeri i Åsele tillsammans med sin man Emil Niklasson, säger att hon äntligen börjar kunna se framtiden med tillförsikt. I sommar invigdes den nya produktionslokalen.

Foto: KRISTINA SANDIN

DOROTEA, 17 maj.

Linnea Johansson, fritidschef i Dorotea knyter fast skylten där det står att motionsspåret är avstängt eftersom slingan runt Bergvattensjön rustas upp.

Foto: KRISTINA SANDIN

VILHELMINA, 10 februari.

Wilhelmina Winter Weekend blev en riktig folkfest med kungligt besök. Hela helgen hölls en rad arrangemang och den största bragden gjorde Jonny Lindholm och Linn Elmqvist som satt 66 timmar på isstolpen.

Foto: KRISTINA SANDIN

VILHELMINA, 3 oktober.

Nu står det klart. Det nya trygghetsboendet i Vilhelmina. Här har Edit och Ruben Jonsson just flyttat in och de trivs bra i sin tvårummare och får nu nära till service och aktiviteter.

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

SORSELE, 9 mars.

Ett 40-tal Sorselebor samlades för att demonstrera mot landstingets beslut om att varsla tandsköterskor i både Sorsele, Malå och Norsjö. Uppsägningarna innebar att många tvingas söka tandvård i andra kommuner.

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

MATSDAL, 1 november.

Martin Jonsson, 83 år, i södra Matsdal är en av byborna inom Vilhelmina kommun som i vinter får klara sig utan snöskottning längs byvägarna. NCC har tvingats säga upp plogturerna efter hot om vite om inte det större vägnätet plogas enligt tidtabell.

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

AMMARNÄS, 16 mars.

Starten av Vindelälvsdraget i Ammarnäs är alltid en folkfest där hundspannförare och skidlöpare trängs för att komma först. Att utomhustermometern pekade ner under –30 grader hindrade vare sig förare eller hundar.

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

TÄRNABY, 25 maj.

Kronprinsessan Victoria togs emot i Ingemarbacken med flaggparad där alla skolbarn i Tärnaby hade samlats. Under besöket uppmärksammades att Tärna IK Fjällvinden firade 90-årsjubileum.

Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

TÄRNABY, 26 mars.

Magdalena "Monne" Fjällström tar SM-guld i storslalom på hemmaplan men missade pallplatsen under slalomtävlingarna.

Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

BORGAFJÄLL, 28 mars.

Magnus Nilsson och hans sambo Veronica Norlander blev båda förälskade i Borgafjäll. Paret, som driver företaget Fjällglimt, är sedan 5 mars ensam ägare av backarna med sina 15 nedfarter och tre liftar.

Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

LYCKSELE, 30 maj.

När Utemässan i Lycksele slog upp portarna på Lyckseletravet gick det både bra och dåligt. På lördag blev det besöksrekord medan det kom få besökare under söndagen.

SOFIA FJÄLLSTRÖM

TALLTRÄSK, 3 september.

Den första jaktdagen är helig för många. I Tallträsk/Öravan börjar man alltid att jaga älg den första måndagen i september.

Foto: KRISTINA SANDIN

DOROTEA, 11 juli.

Ejvi Björn och Sonja Danielsson sålde lotter för Dorotea hembygdsförening vid Dorotea marknad.

Foto: KRISTINA SANDIN

DOROTEA, 26 september.

Roland Blomqvist och Bitten Sjöström i Dorotea musik- och teaterförening har fått Västerbottenteaterns arrangörspris som Årets kulturförsvarare i länet.

Foto: KRISTINA SANDIN

VILHELMINA, 8 juli.

Nybyggarveckan avslutades traditionsenligt med hembygdsgudstjänst och spelmanståg genom centrala Vilhelmina.

Foto: ERIC NORDLUND

SORSELE, 19 september.

Yvónne Steinwall, ordförande för Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan, tackade ja. 2018 blev hon fast anställd komminister i Sorsele. Begravningar ligger henne varmt om hjärtat, inte minst att ta hand om de barn som är med.

Foto: SOFIA ED

HUSBONDLIDEN, 6 juli.

Den 99:e upplagan av den kristna festivalen Lapplandsveckan pågick för fullt. Här Elvira Hemström, Boden, Linnéa Israelsson, Piteå och Karin Holmberg, Lycksele, som ansvarade för Barnens Lappis.

Foto: GUNNAR ERIKSSON

LYCKSELE, 6 juli.

Hästveckans sista travdag och John Östman har inte svårt att le efter att med sina sex segrar på Lyckseletravet lagt beslag på Lokaltidningens och Västerbottningens Championpokal som årets segerrikaste körsven.

Foto: ROLF JAKOBSSON

LYCKSELE, 26 juli.

Curt Edvinsson i Lycksele sålde sin Puch Florida 1975 när han var 18 år gammal. Nästan 40 år senare lyckades han köpa tillbaka sin ungdoms moppe som han nu har renoverat till ett imponerande skick och visade upp under Motorveckan.

Foto: ERIC NORDLUND

ERSMARK, 23 september.

Joanna Signarsson och Lina Brander målade när Kågedalen 2 besegrades med 2–1 i Ersmark, efter att Joanna avgjort med sitt första mål för säsongen – i den sista matchen. Betsele vann division 3 norra Västerbotten.

Foto: ROLF JAKOBSSON

TANNSELE, 25 juli.

Moa Viklund, 21 år, tränade fem gånger i veckan under sommaren inför den stundande hockeysäsongen i Linköping HC. Några av träningspassen körde hon i sommarhettan hemma på föräldragården i Tannsele utanför Lycksele.

Äventyrshelg på gång i Borgafjäll

Borgafjäll Helgen efter midsommar är det premiär för Borgafjäll Outdoor Weekend, som bjuder på allt mellan filmfestival och ölprovning. – Det blir en bra start på sommaren, många...

Tryggare för patienter med ny datortomograf

LYCKSELE Förra måndagen invigde Lycksele lasarett sin nya datortomograf. Den blir ett komplement till den som funnits sedan tidigare. – Vi har nu två apparater som täcker...

40 miljoners underskott men skatten blir oförändrad

Vilhelmina Vilhelmina kommun har ett underskott på närmare 40 miljoner. Trots det blir det ingen höjd skatt. Der beslöt kommunfullmäktige i måndags. Klart är också att skolan i...

Mejeriet satsar på grillost

ÅSELE Arbetet med att få ut företagets produkter till grossister går trögt. Lapplands mejeri i Åsele har därför tagit fram en ny produkt, säsongen till ära. – Inför grillsäsongen...