Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Bodil Resare, vd och ansvarig utgivare för Tidningar i Norr, gläds över stödet till lokal journalistik. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM/ARKIV

Lokaltidningen satsar på Malå

Mediekoncernen Tidningar i Norr, där Lokaltidningen är en av fyra systertidningar, har beviljats drygt 4,8 miljoner kronor i stöd till lokal journalistik.
Av det går drygt två miljoner kronor till Lokaltidningen, som nu också kommer att satsa på Malå kommun.

INLANDET · Published jul 8, 2020 at 17:15

Det är statliga Mediestödsnämnden som har fördelat totalt 120 miljoner kronor i stöd för att starta, bibehålla eller utöka journalistisk bevakning i svagt bevakade områden.

Bland stödmottagarna finns tidningar, gratistidningar, webbtidningar och en nyhetsapp.

Förra året fick Tidningar i Norr nästan 1,3 miljoner kronor av det riktade presstödet. Årets presstöd på totalt 4 808 490 kronor välkomnas av Bodil Resare, vd och ansvarig utgivare för Tidningar i Norr.

– Beskedet om stöd är en lättnad efter ett halvår av sällan skådat slag inom svenskt näringsliv.

Hon fortsätter:

– Coronakrisen har påverkat företagen, och vi i mediebranschen är inte något undantag. Det här ger oss gott hopp inför framtiden.

Årets stöd till Lokaltidningen landar på drygt två miljoner kronor. Av detta går knappt 900 000 kronor vardera till Vilhelmina/Dorotea och Storuman/Sorsele.

– Där kommer stödet i första hand att användas för att upprätthålla den närvaro Lokaltidningen har idag, säger Bodil Resare.

De dryga 200 000 kronor som företaget fått för Malå innebär en nysatsning. Malå är den enda av de sju kommunerna i södra Lappland som Lokaltidningen inte har bevakat. Nu blir det alltså ändring på det.

– Vi kommer att söka motsvarande en halvtid för Malå, berättar Bodil Resare.

När börjar bevakningen av Malå?

– Så fort vi har någon på plats, vi ska ut med annons, så får vi ta tag i detta när semestrarna är över. Det känns bra att vi nu kommer att bevaka hela södra Lappland.

Bodil Resare gläds över stödet till koncernen, och dess lokala journalistik.

– Det här betyder mycket för oss. Men det betyder också mycket för journalistiken i våra utgivningsområden, och det är också betydelsefullt för våra prenumeranter. För dem som bor och verkar här.

Västerbottningen får drygt 1,2 miljoner kronor, Västerbottens Mellanbygd får knappt 800 000 och Nordsverige får drygt 700 000 kronor.

Stödet till Tidningar i Norr AB

Stöd i kronor:

  • Lokaltidningen, Vilhelmina/Dorotea: 895 344.
  • Lokaltidningen, Storuman/Sorsele: 895 344.
  • Lokaltidningen, Malå: 221 321.
  • Västerbottens Mellanbygd, Robertsfors: 794 209.
  • Nordsverige, Sollefteå: 732 795.
  • Västerbottningen, Vindeln: 601 805.
  • Västerbottningen, Vännäs: 334 336.
  • Västerbottningen, Nordmaling/Bjurholm: 334 336.
  • Tidningar i Norr AB, totalt: 4 808 490.

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport