Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Från och med idag, 1 juni, får restauranger ha öppet till 22.30. Foto: NENAD MARIC/PIXABAY

Lättade restriktioner från och med idag

Från och med idag, 1 juni, råder nya och lättade restriktioner i Sverige. Det handlar om deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Folkhälsomyndigheten menar, med viss reservation, att samhället i stort kommer att kunna återgå till ett normalläge i september detta år.

SÖDRA LAPPLAND · Published jun 1, 2021 at 16:46

Från och med idag gäller att vi kan börja gå på offentliga tillställningar igen. Men, även om det här är positiva nyheter, betyder det inte att man har blåst ”faran över”. Smittskyddsläkare Stephan Stenmark säger i ett pressmeddelande:

– Det finns förutsättningar för en fortsatt minskning av smittspridningen men vi måste fortsätta att göra kloka val. Mycket av pedagogiken i rekommendationer är ju att även om det är lättnader i restriktioner i deltagarantal så är det fortsatt allas ansvar att följa de allmänna råden. De är här för att hjälpa oss genom den här pandemin, säger Stephan Stenmark.

Han påminner om det som numera blivit näst intill ett mantra.

– Fortsätta undvika trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik, handla ensam, umgås i en mindre krets, resa smittsäkert, använda munskydd under rusningstrafik i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd, stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Stephan Stenmark.

Den successiva öppningen av allmänna sammankomster för såväl kulturella som idrottsliga arrangemang utomhus ser lite olika ut. För exempelvis motionslopp, införs särskilda regler och deltagarantalet höjs till 150 deltagare. Detta betyder att om vi är försiktiga i detta nystartsläge, kan vi få behålla och eventuellt utöka sammankomsternas storlek. Om motsatsen sker, har Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om sänkta deltagartak regionalt.

Samtidigt vill Folkhälsomyndigheten betona att faran är långt ifrån över och experter säger att utlandsresor fortfarande kommer att vara förenat med risker. Att återgå till "normalläge" i september ska inte tas alltför givet.

Detta gäller från 1 juni

  • Evenemang inomhus med sittplatser – max 50 personer.
  • Evenemang utomhus utan sittplatser – max 100 personer.
  • Evenemang utomhus med sittplatser - max 500 personer.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar - max 150 personer.
  • Restaurang får ha öppet fram till 22.30.
  • Lägerverksamheter för barn och ungdomar tillåts i mindre skala.
  • Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar