Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Foto: ARKIV

Länet tappade 110 miljoner – flera vägarbeten försenas

Trafikverket gick förra året miste om 110 miljoner kronor, som skulle ha använts till vägunderhåll i Västerbottens län. Ett faktum som både skjuter fram planerade vägarbeten i sommar, och ställer in andra på obestämd framtid.

Länet · Published jul 1, 2020 at 12:10

Inför förra sommarens igångsättande av vägunderhåll drog Trafikverket centralt in 110 miljoner kronor, pengar som skulle ha använts i Västerbotten.

– Förra året hade vi en rejäl inbromsning med indragna pengar till underhåll. Och det eftersläpar ju nu. Det vi hade tänkt göra i år, det kanske vi måste skjuta ännu längre fram, säger Louise Dahlberg, enhetschef vid Trafikverket Region Nord.

Hon fortsätter:

– Trafikverket fattade ett beslut att de behövde pengarna till annat, och vi fick helt enkelt lämna in åtgärdslistor på saker som vi om möjligt kunde avstå från att göra. Då drog vi in på beläggningssidan.

I praktiken handlar det om att Trafikverket genomför flera vägarbeten under 2020 som skulle ha gjorts under fjolåret. Och planerade arbeten i sommar skjuts fram, eller riskerar att inte bli av överhuvudtaget.

Bortfallet på 110 miljoner kronor utgör en stor del av Trafikverkets budget för vägunderhåll i länet, enligt Louise Dahlberg.

– I år satsar vi i Västerbotten i runda slängar 250 miljoner kronor på beläggning och vägarbeten. Så då förstår man proportionerna, det är mycket pengar.

Sträckan Lajksjön-Svanabyn på väg 925 i Dorotea kommun skulle ha åtgärdats i sommar. Likaså väg 926 vid Lavsjö i Dorotea.

Båda vägsträckorna är i dåligt skick och döms i stort sett ut av Trafikverket, men på grund av fjolårets åderlåtning av medel skjuts renoveringarna på framtiden.

Louise Dahlberg hänvisar till Anders Sundin, senior projektledare vid Trafikverket Region Nord.

– Det var en speciell satsning på det mindre vägnätet. Får vi pengar så fixar vi dem, annars har vi inte råd med de här småvägarna, säger Anders Sundin.

Även det planerade underhållet på väg 685 mellan Täfteå och Täfteböle har Trafikverket slopat i sommar.

– Men den vägen är i stort behov av underhåll, så den har vi tänkt att göra 2021, säger Louise Dahlberg.

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport