Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

Moms på naturguidning blir kvar på sex procent. Dock inte för forsränning och hundspann. Foto: ARKIV

Låg moms – men inte för allt

Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny momsssänkning i riksdagen.

Länet · Published jun 17, 2019 at 12:15

I november 2017 antog riksdagen regeringens förslag att sänka mervärdesskatten för naturguidningar utanför tätort samt i nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden från 25 till 6 procent.

– Det var en sänkning vi hade kämpat för länge, säger Pär Innala vid Naturturismföretagen med 400 medlemsföretag i natur- och ekoturismbranschen.

Den efterlängtade skattelättnaden för naturguidningar rullades dock tillbaka i KD- och M-budgeten, som röstades igenom i riksdagen i december 2018. I den budgeten skulle mervärdesskatten på naturguidningar åter höjas till 25 procent från den 1 juli 2019.

– Det var inte roligt, fastslår Pär Innala kortfattat.

Enligt denne är frågan av stor vikt för landets turismföretag. Skillnaden i moms kan handla om sexsiffriga belopp för vissa företag.

– För en del handlar det om att kunna leva fullt ut på sin verksamhet. För att våga utöka det befintliga företaget är det också en jättestor hjälp med lägre moms.

Naturturismföretagen och dess medlemmar mobiliserade mot den aviserade höjningen, enligt Innala.

– Vi skrev remisser och arbetade för att behålla momsen på sex procent.

I vårändringsbudgeten 10 april föreslog S, MP, C och L, partierna bakom januariöverenskommelsen, att behålla den lägre momssatsen. Det formella beslutet fattas 18 juni, enligt Isabel Lundin, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, S.

– Vi ser det här som en självklar del i att kunna driva företag, och att hela landet ska leva, säger Isabel Lundin som förklarar ovissheten om momsen med det "stökiga" politiska läget efter valet i fjol.

Pär Innala är lättad över att låga momsen bibehålls.

– Det känns som en vinst på väg mot bättre förutsättningar för hela branschen.

En smolk i bägaren är dock att Skatteverket tolkar lagtextens "förevisning av naturområde" snävare än vad politikerna hade tänkt sig. Det innebär att forsränning, turridning med häst och hundspann fortfarande har 25 procents moms.

Ett forsrännarföretag i Jämtland har med stöd av Naturturismföretagen nu överklagat Skatteverkets hållning i hopp om att fler aktiviteter ska omfattas av den sexprocentiga momsen.

– Vi vill ha en bredare och enklare tolkning av momsen, säger Pär Innala.

Motor och musik i fokus

LYCKSELE Vad Motorveckan handlar om hörs på namnet. Men Motorveckans koordinator Mikael Jakobsson vill också lyfta en annan sida; musiken. – Det är musiken som gör att folk...