Måndag 21 oktober 2019

Lokaltidningen

Moms på naturguidning blir kvar på sex procent. Dock inte för forsränning och hundspann. Foto: ARKIV

Låg moms – men inte för allt

Momsen på naturguidningar har sänkts, höjts och sänkts igen under loppet av ett och ett halvt år. Höjningen från 6 till 25 procent i KD- och M-budgeten stoppas av en ny momsssänkning i riksdagen.

Länet · Published jun 17, 2019 at 12:15

I november 2017 antog riksdagen regeringens förslag att sänka mervärdesskatten för naturguidningar utanför tätort samt i nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden från 25 till 6 procent.

– Det var en sänkning vi hade kämpat för länge, säger Pär Innala vid Naturturismföretagen med 400 medlemsföretag i natur- och ekoturismbranschen.

Den efterlängtade skattelättnaden för naturguidningar rullades dock tillbaka i KD- och M-budgeten, som röstades igenom i riksdagen i december 2018. I den budgeten skulle mervärdesskatten på naturguidningar åter höjas till 25 procent från den 1 juli 2019.

– Det var inte roligt, fastslår Pär Innala kortfattat.

Enligt denne är frågan av stor vikt för landets turismföretag. Skillnaden i moms kan handla om sexsiffriga belopp för vissa företag.

– För en del handlar det om att kunna leva fullt ut på sin verksamhet. För att våga utöka det befintliga företaget är det också en jättestor hjälp med lägre moms.

Naturturismföretagen och dess medlemmar mobiliserade mot den aviserade höjningen, enligt Innala.

– Vi skrev remisser och arbetade för att behålla momsen på sex procent.

I vårändringsbudgeten 10 april föreslog S, MP, C och L, partierna bakom januariöverenskommelsen, att behålla den lägre momssatsen. Det formella beslutet fattas 18 juni, enligt Isabel Lundin, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, S.

– Vi ser det här som en självklar del i att kunna driva företag, och att hela landet ska leva, säger Isabel Lundin som förklarar ovissheten om momsen med det "stökiga" politiska läget efter valet i fjol.

Pär Innala är lättad över att låga momsen bibehålls.

– Det känns som en vinst på väg mot bättre förutsättningar för hela branschen.

En smolk i bägaren är dock att Skatteverket tolkar lagtextens "förevisning av naturområde" snävare än vad politikerna hade tänkt sig. Det innebär att forsränning, turridning med häst och hundspann fortfarande har 25 procents moms.

Ett forsrännarföretag i Jämtland har med stöd av Naturturismföretagen nu överklagat Skatteverkets hållning i hopp om att fler aktiviteter ska omfattas av den sexprocentiga momsen.

– Vi vill ha en bredare och enklare tolkning av momsen, säger Pär Innala.

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Elin ny koordinator för Idrottsgalan i Lycksele

LYCKSELE Elin Larsson blir ett nytt namn att lära sig för idrottsrörelsen i Lycksele. Hon tar nu nämligen över som koordinator för Idrottsgalan, som blivit ett givet inslag i...

Mässa för att inspirera till studier i tyska språket

Vilhelmina Det var tyskmässa i Folkets hus i Vilhelmina. Det var Malgomajskolan i samarbete med Tysk-svenska handelskammaren som stod för arrangemanget i syfte att locka fler...

”Jag vill prioritera det här”

ÅSELE Åsele är en av kommunerna som via det nya leveransavtalet kan köpa lokal köttfärs. – Vad gäller kött är jag en människa som brinner för det som finns runt hörnet, säger...