Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

Flygklart till 2023 i Lycksele, Vilhelmina och Hemavan. Foto: PRESSBILD

Klart med flyg i södra Lappland till 2023

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt. Där ingår Lycksele, Vilhelmina och Hemavan. Tre operatörer ska säkra flygtrafiken på sju linjer för perioden oktober 2019 - oktober 2023.

INLANDET · Published jun 19, 2019 at 16:00

Upphandlingen omfattar fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik. Följande operatörer kommer att trafikera linjerna, meddelar Trafikverket:

  • Amapola Flyg AB

Hemavan – Kramfors – Stockholm/Arlanda, Vilhelmina – Lycksele – Stockholm/Arlanda, Torsby – Hagfors – Stockholm/Arlanda.

  • Jonair Affärsflyg AB

Pajala – Luleå, Östersund – Umeå, Sveg – Stockholm/Arlanda.

  • Regional Jet

Gällivare – Arvidsjaur – Stockholm/Arlanda.

– Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner, säger Anna Fällbom chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Upphandlingen innehåller delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Tillsammans med att Trafikverket gör en tydligare uppföljning av trafiken ska det bidra till en stabil flygtrafik för resenärerna, heter det vidare i pressmeddelandet, som fortsätter:

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Förutsättningar för allmän trafikplikt och upphandling av regelbunden flygtrafik regleras i EU:s lufttrafikförordning nr 1008/2008.

Stort intresse för ”draget”

AMMARNÄS 28 lag är anmälda till Vindelälvsdraget, draghundstävlingen som körs 13-15 mars. – Vi har många lag anmälda och bland dem lag som inte var med ifjol. Det känns kul,...

Hälften så stora utsläpp som man trott

STORUMAN En översyn av beräkningsmodellen för utsläpp av växthusgaser visar att uppgifterna om utsläpp från snöskotrar varit klart överdrivna. Myndigheterna har missat att...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...

Viktig seger inför SM

STORUMAN Storumanföraren Wilma Jonsson har som mål att vinna SM-serien i skotercross i år och i helgen stod hon som segare i första deltävlingen av finländska mästerskapen. – Jag...