Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

Flygklart till 2023 i Lycksele, Vilhelmina och Hemavan. Foto: PRESSBILD

Klart med flyg i södra Lappland till 2023

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt. Där ingår Lycksele, Vilhelmina och Hemavan. Tre operatörer ska säkra flygtrafiken på sju linjer för perioden oktober 2019 - oktober 2023.

INLANDET · Published jun 19, 2019 at 16:00

Upphandlingen omfattar fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik. Följande operatörer kommer att trafikera linjerna, meddelar Trafikverket:

  • Amapola Flyg AB

Hemavan – Kramfors – Stockholm/Arlanda, Vilhelmina – Lycksele – Stockholm/Arlanda, Torsby – Hagfors – Stockholm/Arlanda.

  • Jonair Affärsflyg AB

Pajala – Luleå, Östersund – Umeå, Sveg – Stockholm/Arlanda.

  • Regional Jet

Gällivare – Arvidsjaur – Stockholm/Arlanda.

– Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner, säger Anna Fällbom chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Upphandlingen innehåller delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Tillsammans med att Trafikverket gör en tydligare uppföljning av trafiken ska det bidra till en stabil flygtrafik för resenärerna, heter det vidare i pressmeddelandet, som fortsätter:

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Förutsättningar för allmän trafikplikt och upphandling av regelbunden flygtrafik regleras i EU:s lufttrafikförordning nr 1008/2008.

Motor och musik i fokus

LYCKSELE Vad Motorveckan handlar om hörs på namnet. Men Motorveckans koordinator Mikael Jakobsson vill också lyfta en annan sida; musiken. – Det är musiken som gör att folk...